Az Instagram is bevezeti a reklámokat

Négy hónappal a videószolgáltatás bevezetése után az Instagram egy blogposztban jelentette be a következő logikus lépést: jönnek a reklámok. A rivális Twitter persze sietett közölni, hogy a Vine reklámmentes marad.

A döntést bejelentő blogposzt címe nem meglepő módon "Az Instagram mint fejlődő vállalat". Az utána következő bekezdések pedig szép fokozatosan adagolják a különböző buzzwordöket, mint "fenntarthatóság", "közösség", "kapcsolat" és "inspiráció". Magyarul valahogy így foglalhatnánk össze: a cél az, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

A kecskét, azaz az Instagramot birtokló Facebook részvényeseit ugyanis muszáj lesz megetetni. A közösségi hálózat annak idején rekordösszeget fizetett az applikációért, és nyilvánvaló volt, hogy előbb vagy utóbb meg kell fejniük ezt a tehenet. 150 millió felhasználó, akik egy centet sem fizetnek a szolgáltatásért - a Wall Street nem szereti az ilyen dolgokat. Az Instagramra már korábban ráugró brandek (például a Levi's, a Burberry vagy a GE) pedig valószínáleg alig várják, hogy még több felhasználó képernyőjére jussanak el a tartalmaik.

Az Instagram azt ígéri, hogy a reklámokat lassan fogja bevezetni. "Újdonság lesz olyan márkáktól látni fotókat és videókat, akiket nem követsz, úgyhogy lassan haladunk majd", írják a hivatalos közleményben. A következő hónapokban csak az egyesült államokbeli felhasználók hírfolyamában fognak megjelenni a reklámok, olyan márkáktól, akik "már most nagyszerű tagjai az Instagram közösségnek". Fenntartják annak a lehetőségét, hogy a felhasználó a neki nem tetsző reklámokat elrejtse, és visszajelzést adjon róluk.

De hiába próbálják a felhasználókat szép szavakkal simogatni, a poszt alatti reblogok általános felhördülést mutatnak. Külön irónia, hogy mindezt a Tumblr-en jelentették be, aminek felhasználói tömegesen kezdtek el menekülni a reklámok bevezetése után. 

"Jézusom, először a Tumblr, most az Instagram. A reklámok az egész élményt elrontják" - írja egyikük.

"Most fogom komolyan abbahagyni az Instagram használatát."

"Szégyen. Az Instagram annyira jó volt. Nem hiszem, hogy felfogták, hogy soha senki nem kattint reklámokra".

A probléma viszont az, hogy az emberek igenis rákattintanak a reklámokra. A Tumblr is a helyén van még, és a Facebook felhasználószáma sem látszik csökkenni. Szóval hosszú távon minden bizonnyal meg fog térülni ez a döntés, hiába a háborgás. A Twitter viszont rövid ideig meglovagolhatja a hullámot, ugyanis furcsa módon éppen a Facebook bejelentésének napjára időzítve tették közzé a tőzsdei bevezetésükkel kapcsolatban, hogy az Instagram riválisának számító Vine-on nem terveznek reklámokat elhelyezni. Ügyes.

 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat