Az MH17 áldozatainak nevével visszaélve gyűjtik a kattintásokat a csalók

A 298 ember életét követelő katasztrófa 6 áldozatának nevében hoztak létre kamu Facebook-oldalakat, melyek egy felugró ablakoktól hemzsegő weboldalra mutatnak.

A múlt héten Ukrajna felett lelőtt MH17-es repülőgép katasztrófájának részleteitől hangos a világsajtó. Nemcsak az áldozatok hozzátartozóit rendítette meg az eset, hanem gyakorlatilag minden valamennyire is empatikus embert. Ezt igyekeznek kihasználni az internet legnagyobb trolljai.

Netes csalók egy csoportja lelkiismeret-furdalás nélkül készített hamis Facebook-profilokat a járat hat ausztrál áldozatának nevében. (Ebből három profil elhunyt gyerekeké!!!) Ezeken mindössze egy link található, mely egyedi információkat ígér a szerencsétlenségről. A kamu oldalak célja, hogy minél több kattintást gyűjtsenek be egy hirdetésektől hemzsegő weblapon. Az oldalon felugró hirdetések, "gazdagodj meg gyorsan!" típusú ajánlatok, online szerencsejátékok és más gyanús szolgáltatások várták a mit sem sejtő felhasználókat.

A hamis profil-oldalak sokkolóak és kegyeletsértőek az utasok családjai és barátai számára, ezért kérték a Facebookot, hogy azonnal távolítsa el őket. Mostanra ez meg is történt. Az ausztrál Lilian Derden egyike volt azoknak az áldozatoknak, akiknek a nevét jogosulatlanul felhasználták. Legjobb barátnője, Carly Taylor a Canberra Times-nak elmondta:

"Kicsit aggódunk, hogy kik állhatnak emögött, és csak remélni tudjuk, az emberek ismerik az igazságot és nem dőlnek be nekik! A félreértések elkerülése érdekében pedig töröltük Lilian személyes, valódi profilját..."

A Canberra Egyetem Internet-biztonsági Központjának vezetője, Alastair McGibbon szerint manapság sajnos nagyon gyakori a fent leírt jelenség. Bűnözők egy egész csoportja szakosodott arra, hogy katasztrófák idején minél nagyobb kattintásszámot érjenek el, ebben ugyanis nagy pénz van.

Egy módon lehet csak kivédeni, hogy magunk is támogassuk őket, méghozzá úgy, hogy csak hiteles és megbízható forrásokból tájékozódunk.

Így nézett ki az egyik gyermek hamis adatlapja, a hírfolyamban látható az elkerülendő link!

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat