Az okos reklámfilmes?

A Mercedes-Benz esete Tobias Haase-val és Adolf Hitlerrel.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ügyes, kreatív wannabe-reklámfilmrendező, aki olyan ügyes volt, hogy hetedhét országra elment a híre. Hogy elismert szakember lehessen választott hivatásában, mestervizsgát kellett tennie. Így hát összeállított egy reklámfilmet, de nem is akárkinek, hanem a leghíresebb autókereskedőnek a világon. Meghallotta ezt az autókereskedő, akinek nagy szava volt a környéken. Odaizent, hogy az a reklámfilm olyan legyen ám, hogy polgárpukkasztó is legyen, meg ne is, tudjon vele a nép azonosulni, meg ne is, az övék is legyen, meg ne is.

Erre a fiú elővett egy erkölcsileg vitatható témát, amiről mindenkinek van véleménye, egy régi tréfát, magát az autómárkát, egybegyúrta őket, majd a filmecske elé odabiggyesztette a következőket: A Mercedesnek semmi köze nincs ehhez a reklámhoz. Így aztán polgárpukkasztó is lett, meg nem is, tud vele a nép azonosulni, meg nem is, a Mercedesé, meg nem is.

Tobias Haase a badenwürttembergi filmakadémián tanul és diplomamunkaként készítette ezt az alternatív Mercedes-reklámot. A film az automata fékrendszert állítja középpontba: a Braunau am Inn-ben cirkáló Mercedes - nincs mit szépíteni - elgázolja a kisgyermek Adolf Hitlert, míg előtte pár ártatlanul játszadozó kislányka előtt hatalmasat fékezve megáll. A fiúcska anyukája nagyot sikít, a gyermek pedig szabályos horogkereszt alakban, holtan fekszik a földön. A Mercedes persze elhatárolódik – mindezt írásban, a kisfilm elején; Haase csak így hozhatta nyilvánosságra a reklámot. Sajnos meg kell jegyeznünk, az ingyenreklám persze egy csodálatos dolog: ha a Mercedes-t annyira nagyon zavarta volna a film felkavaró, ambivalens, mindent egybevetve egyértelműen etikátlan kifejezésmódja, nem feltétlenül tolta volna a nevét már mindjárt a legelső képkockákkal a néző arcába, hogy aztán a Mercedes-Benz márkanév végig a képernyőn is maradjon tiltakozás formájában. Vannak erre azért kifinomultabb módszerek is… 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat