Az UM feltöri a közösségi kódot

A Universal McCann médiaügynökség hetedik alkalommal tette közzé világméretű, az online közösségi médiát vizsgáló kutatását. A Wave 7 segíthet megérteni a felhasználók igényeit és a globális trendeket.

A Wave az első világméretű, közösségi médiára koncentráló kutatás 2006 óta követi a közösségi média világát, és annak változásait. Az idei kutatásban 48 945 felhasználót kérdeztek meg 65 országból, fogyasztói szokásaikról, márkákhoz és okostelefonokhoz való viszonyukról. Huw Griffiths, az UM Global Chief Performance Officer-e szerint "nem elég egyszerűen követni a legújabb trendeket. Ma a brandek számára kritikus, hogy megértsék és részévé váljanak az interakciónak". A Wave a fogyasztói viselkedés mögött álló motivációkat fejti fel, ezzel járulva hozzá a nagyszerűbb közösségi márka-élmény létrehozásához.

A Wave 7 szerint a fogyasztói interakció mögött öt kulcsszükséglet áll: Kapcsolat, Eltérés, Tanulás, Haladás és Felismerés. Ezek a motivációk tüzelik a világ burjánzó közösségi média-használatát. Kifulladásnak nyoma sincsen, sőt, a mobileszközök terjedése egy "mindig bekapcsolva" mentalitást eredményez, ahogyan a fogyasztók gyakrabban és mélyebben kapcsolódnak.

A kutatás szerint 56 százalék egyetért azzal, hogy a közösségi hálózatok használata része a közösségi életüknek, háromból egy amerikai pedig "mindig be van kapcsolva". Az egyik legnagyobb növekedést a mikroblog-oldalak mutatják (mint például a Twitter és a kínai Weibo), Kínában például az internethasználók 71 százaléka van jelen mikroblogon.

Míg minden ország leginkább az emberi kapcsolatok ápolásáért értékeli a legmagasabbra a közösségi médiát, az egyesült államokbeli fogyasztók elsősorban figyelemelterelésként és szórakoztatásként tekintenek rá. Ezzel ellentétben Ausztráliában, Brazíliában és Mexikóban a tanulás a kritikus motiváció a közösségi hálózatok használatában.

Az elmúlt évben a legnagyobb növekedést a szakmai közösségi hálózat mutatta. A Wave 7 felfedte, hogy ez a kulcsfontosságú hely a szakmai profil fellendítésére, a vélemények befolyásolására és a tisztelet elérésére.

Az Egyesült Államokban a multikulturális fogyasztók különösen hasznosnak találják a közösségi médiát abban, hogy hangot ad nekik és kielégíti szükségleteiket. A spanyol-ajkúak 26 százaléka hajlamos azt mondani, hogy a közösségi média segít nekik tiszteletet kivívni, míg az afro-amerikaiak 30 százaléka egyetért azzal, hogy segíti a karrierjüket. Ezen felül, az olyan növekvő piacok mint Brazília és India egyre inkább úgy látják, hogy a közösségi média szükséges a társadalmi státusz növeléséhez, a válaszadók 30, illetőleg 15 százaléka ért egyet azzal, hogy segít karrier- és üzleti lehetőségeket építeni.

Az online adatvédelem folyamatosan a címlapokon van. Világszerte a fogyasztók közel 70 százaléka fejezett ki aggodalmat az online személyes adataival kapcsolatban. Ugyanakkor több mint 43 százalékuk támogatja, hogy márkák a netes viselkedésük adatait reklámcélokra használják fel, ha ez növeli a felhasználói élményt. Ez az értékcsere 10 százalékos növekedést eredményezett az online brand-közösségek tagságában, bebizonyítva, hogy a fogyasztói szükségletek mélyebb megértése jobb stratégiai megközelítésekhez vezethet.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat