Balaton-márka nélkül

Miért nem lehet Balatonos plakátokat látni az utcákon?

A Balatonról általában a Sound jut eszébe a külföldieknek. Pedig a négynapos veretésen kívül akad azért bőven lehetőség a kikapcsolódásra. Budapestet már tavasszal ellepik a turisták, a Nagyvásárcsarnokban is heringparti van. Az Isten adta édesvíziű csodánk partját pedig csak Zamárdiban rohamozzák a külföldiek- és azt is csak egy hétig.

Jó, ennyire azért nem vészes, ha kiakad a hőmérő higanyszála, akkor azért bőven találkozunk idegenekkel a Balcsin, de lehetne ennél jobb is. Ott van például a Balaton-átúszás, vagy a Kékszalag vitorlás verseny, körbe lehet tekerni a hatalmas tavat, vagy csak egyszerűen süttetni a hasad a homokos majdnem tengerparton. Minden bizonnyal erre is lenne igény.

Észak és Dél összecsap

Érdekes, hogy milyen éles ellentét húzódik az északi és déli part között- kommunikációs és arculati szinten. Nincs egy egységes megjelenés, nem kommunikálja magát együttes erővel a térség. A különbözőség nem feltétlenül probléma, hiszen így kiválóan elválnak a kulturálisabb, turisztikai és a welness, pihenős szolgáltatások. Aki borozni akar, szép kilátást, autentikus környezetet az északra veszi az irányt, aki bulizni szeretne, vagy szabad strandot annak irány dél. A probléma inkább az, hogy érezni annak hatását, hogy nincs egy rendszer, komplex szolgáltatáscsomag a Balaton körül.

Lényegében azok utaznak a térségbe, akik visszatérő vendégek évről-évre, és saját tapasztalataik alapján ítélik meg a vidéket és választják azt ismét. Megfelelő Balaton-márka és marketing hiányában csupán néhány online site-ra lehet támaszkodni, ilyen kezdeményezés a We love Budapest kistestvére, a We love Balaton online magazin. Itt adnak néhány tippet a szerkesztők arról, hogy mit érdemes megnézni és miért.

Pedig a Balaton márka kiépíthető lenne. A KSH kutatásai alapján turisztikai szempontból ez a régió vezető státuszú, mind a külföldi, mind a belföldi vendégek látogatottsága nőtt az évek folyamán. Ezt nyilvánvalóan tetézte a Sound kimagasló látogatottsági eredménye, mellyel évről-évre rekordokat döntenek. 

 Ha a szomszédos országokat vizsgáljuk, legmagasabb arányban a németek (34,2%) és az osztrákok (11,2%) voltak a Balatonnál. Az érdeklődés tehát adott, a média tevékenység viszont meglehetősen gyenge.

Balaton szelet

Ha márkára kell gondolnunk, akkor talán ez a kedves csoki, ami először eszünkbe jut, és a vele járó reklámfilmek. Ami a legjobban visszaadta a magyar tenger hangulatát talán a következő kisfilm volt:

A 2009-es kampány videó még ténylegesen a nagy tóval azonosítja termékét, és a márkanévhez hűen helyszínéül a Balatonhoz vezető vonatút és a Balaton part szolgál. A szintén tipikusnak mondható Nekem a Balaton dal szintén a márkát erősíti.  Sajnos ez is a múlté:

Az új Balaton szelet a Bumm nevet viseli, ami íz világát tekintve nagyot robbant a köztudatban, eredeti jellegét viszont elvesztette. Sokan a megszűnt, ronda és finom szlogennel megjelenő Chokitóval azonosítják, amit sokan szerettek, ezért a termék a cégnek kedvez, a magyar tengernek viszont annál kevésbé.
2009-ben Münchenben is nagyszabású kampány erősítette a Balaton-márkát, 500 citylight poszter népszerűsítette a tavat a járókelőknek. Nürnbergben pedig 114 darab buszra ragasztott plakát hirdette a balatoni nyarat. A buszok három hónapig furikáztak, mindössze 200.000 kilométert megtéve, így több millió embert értek el a kampánnyal.

Az elégedett vendég a legjobb reklám

A szolgáltatást nyújtóknak kommunikáció hiányában nagy szükségük van a vendégek elégedettségi szintjét magas százalékon tartani, a KSH kutatásai alapján a turisták összességében elégedettek a Balaton nyújtotta szolgáltatásokkal, és többnyire azt tapasztalták, amit elvártak. Ez kulcsfontosságú tekintve, hogy a vendégek jó élményekkel távozva továbbviszik a balatoni régió jó hírét.

Pozitívumot jelent, hogy elkészült a déli oldalon az autópálya, van kiépített kerékpárút, és az sem elhanyagolható tény, hogy a Sound elnyerte a legjobb közepes fesztivál díjat idén. Ennek hatására rendezik meg idén első alkalommal a B my lake elektronikus zenei fesztivál, amit jól fémjelez a VOLT Produkció és a Deadcode Production. Várhatóan Balatonvilágos is kap egy kis figyelmet augusztus közepén, és a Soundról kiszorult tömeg is részt vehet egy hasonló rendezvényen.

Így-úgy megy a szekér a magyar tenger körül, de lenne igény egy egységes Balaton-márka kiépítésére, egy arculatra, hogy meg tudjunk jelenni ténylegesen nemzetközi szinten a piacon. Erre egy Balaton szelet, vagy egy fesztivál nem elég.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat