Bálnázzunk!

Hogyan készül az október végi nyitásra a Bálna, korábbi nevén a CET? Új logó, új design, új kampány. 

Még június végén jelentette be Dr. Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes, hogy a Bálna megnyitása elől elhárultak az akadályok. A legtöbb peres ügy lezáródott, a főváros győzelmével, vagy peren kívüli megállapodással. Egyedül a Magyar Kereskedelmi Bankkal (MKB) tartanak még a tárgyalások. Az időközben elég rosszhírűvé vált CET új nevet kapott, a nyár eleje óta Bálna Budapestként emlegetik. Az új névhez megújult logó, arculat és kommunikáció is dukál, így a főváros megbízta az Artificial Group-ot ennek megalkotásával. Ez az ügynökség nem hisz sem az ATL, sem a BTL kommunikációban. Szerintük a sikert egyedül egy lehengerlő ötlet hozhatja meg. Elnézve az új logót és arculatot, azt kell mondanunk, hogy igazuk van.

A designer nagyon elmésen az épületet fedő üveglapok formáit vette alapul. Ezeket pedig úgy tette egymás mellé, hogy egy bálna uszonyára emlékeztessenek. A kék szín sem a véletlen műve, bár erről azt gondoljuk, kritérium lehetett. (Talán mondanunk sem kell, hogy ez a szín a tengert, a vizet hivatott szimbolizálni.) Egyesek szerint a logó inkább hasonlít papírhajóra, mint bálnauszonyra, ám ezzel mi nem tudunk egyetérteni. A három kék háromszög és a Bálna felirat alatt Budapest hivatalos logója jelzi a tulajdonost.

A Bálna Budapest a honlapján és plakátokon is alkalmazza az üvegcserepes elrendezést, hol fotókat "törnek" darabokra, hol a logóból ismert csempékkel díszítik a felületeket. Amellett, hogy kiváló ötlet, a szemünket is kényezteti a jól kitalált látvány.

A Bálna kommunikációja is új lendületet kapott, bevezették a "Hely az életünkben." szlogent, melyet a 2-es metró vonalán közlekedve minden Alstom metrókocsiban nézegethetünk. Facebook oldalt is készítettek, melyen kék bálnákról, gyilkos bálnákról és a globális felmelegedésről értekeznek. (Na jó, néha egy kicsit reklámoznak is.) Lassacskán kezdjük elhinni, hogy a Bálna valóban a kultúra, a design, a művészet, a gasztronómia és a zene fővárosi rendezvényközpontja lesz.

Júliusban egy lila fényszökőkút segítségével már elkezdték "életre kelteni" a centrumot, ám, mint utóbb kiderült ez is csak a Bálnával kapcsolatos melléfogások számát növelte. A Duna-parti lakosok ugyanis borzasztóan zavarónak találják az épületből villódzó éjszakai fényt. Bár a Légügyi Hivatal novemberig engedélyt adott a fény fúvásra, a lakók még mindig küzdenek ellene. Facebook oldalt alapítottak "Kérjük vissza a csillagos eget Budapesten" névvel, de az Indexnek is panaszkodtak. Állítólag nehezen alszanak a stroboszkópszerűen villogó lila fénycsóvák miatt.

A Bálna Budapest épületét a holland sztárépítész, Kas Oosterhuis tervezte, aki a non standard építészet képviselője. Az irányzat fő jellemzője, hogy az adott épület szoborként, látványelemként is funkcionál. A Bálnán van egy titkos kilátó is, melyet kintről egyáltalán nem lehet látni. A Budapest Bálna kiadó üzlethelyiségeit ezen a linken nézheted meg. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat