Barbie - a megkínzott feleségek szimbóluma

"Mi lenne, ha a gyerekeinket már egészen kiskorukban szembesítenénk azokkal a kíméletlen tényekkel, amelyeket sokan elrejtenek előlük?"

Ezt a kérdést tette fel magának Samantha Humphreys, mielőtt elkészítette azt a fotósorozatot, mely által neve bekerült a világsajtóba. A fotóművész azon elmélkedett, hogyan ábrázolhatná a gyerekek számára is érthető formában a családon belüli erőszakot, megspékelve mindezt azzal, hogy lesokkolja a felnőtteket. Ekkor jutott eszébe, hogy hoppá, mi lenne, ha Barbie-nak akasztana le néhányat Ken. Végülis a játékvilágban ők az egyik legrégebbi házaspár, könnyen válhatnak a családon belüli erőszak ellenes megmozdulások szimbólumaivá. A kész képeket nézve az emberen átfut a jéghideg borzongás, hiszen a látvány egyszerre szokatlan és megrázó. Másrészt, ha gyerekek már nem is vagyunk, de jó eséllyel játszottunk mi is ezekkel a babákkal.

Egyértelmű, hogy a fényképek nem a gyerekszemeknek szólnak, hiszen a családon belüli erőszak mellett a gyermekbántalmazásra, a szülők alkoholizmusára, drogfogyasztására és dohányzására is utalnak a képek.

Magyarországon a NANE a leghíresebb olyan szervezet, amely nyilvános megmozdulások segítségével küzd a családon belüli erőszak ellen. 

KÉPGALÉRIA:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat