Barbie nem kér bocsánatot

A Mattel és a Sports Illustrated kézenfogva, az #unapologetic hashtaggel feszegetik a női testkép rombolásáért járó pofonoszsákot.

Ha példákat kéne mondani a nők testképét romboló popkulturális alapvetésekre, a Barbie baba és a Sports Illustrated magazin biztosan az első tízben lennének. Az az ötlet, hogy a Sports Illustrated hírhedt Swimsuit Issue-jának ötvenedik kiadásán Barbie pózoljon a címlapon, már-már paródiaként is működne. Ezt még sikerült megfejelni az #unapologetic (kb. nem kér bocsánatot) hashtaggel, ami máris lángra lobbantotta a sajtót.

Most nem mennénk bele ennek a társadalmi vonatkozásaiba, de elég is csak annyit kiemelni, hogy az agyon-photoshoppolt képek után eljutottunk oda, hogy tényleg egy tárgy veszi át a nők helyét a magazinban. A Mattel meg közben vigyorog, és valószínűleg már készítik elő a #fuckfeminism kampányt. Mert egy kicsit pragmatikusabban szemlélve az ügyet, nyilvánvaló, hogy egyetlen más címlap sem generált volna ennyi médiamegjelenést a két cégnek. Esetleg még Miley Cyrus-t bevonhatták volna valahogyan a dologba.

A jelek szerint eljutottunk oda, hogy az egészen szemtelen trollkodás egy elfogadható marketingstratégiává vált. Minden bizonnyal alapos fókuszcsoportos kutatások mutatták ki, hogy akik ezen megsértődnek, amúgy se vesznek se Barbie-t, se Sports Illusrtatedet. Azért reméljük, hogy kevesen követik a példát.

Barbie-ról meg legyen elég ennyi:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat