Basszusok az Adrián

A Balaton langyos, sekély vizében ülni, és koktélt szürcsölgetve hallgatni az elektronikus zene közepesen aktuális sztárjait - ez is a hétköznapok részévé vált. Na de ugyanez Horvátországban, tengerparton vagy egy elhagyatott erődben?

Valamikor a kilencvenes években jöttek rá a spanyol fesztiválszervezők, hogy az évtizedek óta náluk üdülő brit turisták gyermekeit kéne megszólítaniuk. Így alakult ki például a Benicassim, ahol egy tökéletesen unalmas üdülővároskába hoztak el egy komplett brit fesztivált. Horvátország is hamarosan vette a lapot, és az elmúlt években újabb és újabb fesztiválok kezdték uralni a dalmát tengerpartot. Ezek közül veszünk néhányat szemügyre, hiszen könnyen az itthoni rendezvények alternatívái lehetnek.

Kezdjük rögtön az egyik legrégebbi versenyzővel, a The Gardennel. A 2006-ban mindössze pár száz fő részvételével indult underground elektronikus zenei fesztivál gyors növekedésnek indult, és lefektette a hasonló rendezvények alapjait. Színpadok a tengerpart mellett, lötyögés az ütemekre térdig érő vízben a strandon. Napközben pedig ki-ki vérmérséklete alapján választhat a közeli kilencszáz éves óváros kínálta látnivalók, vagy a hírhedt boat partyk között. Mi az a boat party? Hogy a nagyjából ezt a világot (részeg brit tinédzserek Krétán) körbejáró Inbetweenerst idézzük: Egy buli. Egy hajón. Valószínűleg van némi átfedés a balatoni diszkóhajók világával, de a környezet mindenképpen kárpótolhat.

A hivatalos színpadokon pedig főleg DJ-k gondoskodnak a hétvégén a szórakoztatásról. Idén július 3-tól 10-ig, az érdekesebb vagy nagyobb nevek közül talán Ben Pearce, a Bondax, Crazy P, Justin Martin ingerelhet sokakat utazásra. De a számtalan program között szinte biztosan talál magának valamit, akit csak egy kicsit is megérintett az elektronikus zene az elmúlt tíz évben.

Alig egy héttel később, július 18-tól 22-ig rendezik meg ugyanitt, Tisno mellett a Soundwave fesztivált, immár az ötödik alkalommal. A recept nagyjából ugyanaz, de a Soundwave nagyobb méretekben és tétekben játszik. A headlinerek között ott találjuk az éppen reneszánszát élő Bonobót, MF Doomot, és DJ Shadowt. A feltörekvő tehetségek felhozatalával sem kell szégyenkezniük: Ghostpoet, Om Unit, Eliphino. Igazán minden adott egy nagyon jó hangulatú nyaraláshoz. Napközben pedig továbbra is ott vannak a hajós bulik. A Soundwave különösen ironikusan reflektál célközönségére is: a programlehetőségek között felajánlják, hogy ha minden más túl nagy megerőltetés lenne, akkor csak lóbálják a brit zászlót a többi britnek, miközben ellenszenvesen részegre isszák magukat. Majd halkan hozzáteszik, hogy azért a zászlólobogtatást igazán kihagyhatnák….

Míg a július egyértelműen Tisnoé, és a felhőtlen szórakozásé, az utószezon legfontosabb helyszíne a Pula melletti Punta Christo erőd. Itt rendezik meg augusztus végén, szeptember elején az Outlook és a Dimensions fesztiválokat, a keményvonalas elektronikus zenék kedvelőinek. Ezek teljesen brit szervezésűek, ennek megfelelően a line-up is kizárólag a legjobb brit DJ-kből és producerekből válogat. Az Outlook augusztus 29-én kezdődik, a kettő közül ez a napfényesebb, populárisabb rendezvény. Húzónevek: Talib Kweli, Rustie, Bonobo, Dusky, Benji B, XXYYXX – és még hosszasan sorolhatnánk, ugyanis közel négyszáz fellépés várható a négy nap alatt. Ha valaki egy helyen szeretné bepótolni azokat az angolszász elektronikus zenéket, amik közül hozzánk csak a legnagyobb nevek jutnak el, annak egyértelműen itt a helye. Természetesen a boat party itt is kihagyhatatlan, talán itt még zeneileg se lehet rá panasz.

Az elektronika legmélyebb szegleteire koncentráló új testvérfesztivál, a Dimensions egy héttel később, szeptember ötödikén startol másodjára. Az átfedés az Outlookkal nem elhanyagolható, de a szervezők igyekeznek a techno, a dubstep agyasabb előadóit a reflektorfénybe állítani. Idén olyan legendák is fellépnek, mint Gilles Peterson vagy Tony Allen, jól mutatva az elektronika világzene felé való nyitását. A techno, drum & bass, dubstep vonzáskörzetéből pedig csak néhány alapnév: Martyn, Ben Klock, Pantha Du Prince, Blawan, Mount Kimbie, Digital Mystikz. Londonban vagy Berlinben éveket kéne eltölteni ahhoz, hogy mindazokat meghallgathassuk, akik ezen a hosszú hétvégén megjelennek, rajongóknak tehát kihagyhatatlan alkalom ez. A hajós bulikat ugye már említenünk sem kell?

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat