Beszélgessünk most a Problémárkákról

Egy új trend van kibontakozóban?

Azzal nincs baj, hogy egy brand beáll mindenkit érintő szociális/gazdasági deficitek mögé, és támogatja azoknak megoldását, erről szól a társadalmi felelősségvállalás intézménye, ez pedig nagyon rendben is van.

Azzal sincs akkora baj, hogy a brandek egyre jobban próbálnak úgy viselkedni, mint Rob Lowe karaktere a Parks & Recreationből, és szuper barátok akarnak lenni mindenkivel, like-olhatod őket, követheted őket, megbökheted őket, hát nem nagyszerű?!

Sőt, annyira szociálisan érzékenyek és a közösség javát szolgálók, hogy néha még a tartalomgyártási folyamatban is részt engednek venni. A brandek ott akarnak lenni, mikor reggel felkelsz és megiszod a kávét, veled akarnak lenni futás közben, végig tartani akarják a szépenlátó szemüveget az orrodon, részesei akarnak lenni a nagybetűs kultúrának és a sokat emlegetett társadalmi párbeszédnek.

A baj viszont ott kezdődik, mikor egy márka csak felületesen dugja be a lábát a szociális mocsárba, ami mivel mocsár, nem fenékig tejfel.

Megpróbálom árnyalni egy kicsit a képet.

Tegyük fel, hogy van egy hipotetikus márka, legyen a neve Konteó Magazin, ez pedig – mint ahogy a neve is árulkodik róla – egy összeesküvés-elméleteket gyártó sikeres, globális piacon is árusító, nagyon széles körben elterjedt hetilap, havonta több tízmillió eladott példányszámmal, kiadóval, kedves vezérigazgatóval, jól eladható imázzsal.

A Konteó Magazin fogja magát és elkezd olyan fekete-fehér brandfilmeket gyártani, amik az emberek békés együttélését sürgetik, a rasszizmus felszámolását, a boldog házasság támogatását, a családon belüli erőszak teljes megszüntetését. A brandfilmben nem hangzik el egyszer sem a Konteó Magazin neve, és nem is látjuk az összefüggést, hogy hol kapcsolódik a termék és az üzenet. Egyszer csak a hosszú, megható zongoraszóval aláfestett szpot végén megjelenik egy boldog, kiegyensúlyozott családapa kezében egy Konteó Magazinnal és mellette a felirat: „Az igaz ember a legboldogabb. Konteó Magazin”.

Sokan most az asztalra csapnak és véres szemmel kiáltanak a képernyőre: „Hát nem ezt nevezik önzetlen odaadásnak?”

Nem. Mivel a Konteó Lapkiadó Zrt. nem non-profit szervezet. A Konteó Lapkiadó Zrt. nem fog pénzt visszacsorgatni annak érdekében, hogy az olvasói (mit olvasói, most társadalmi problémákról beszélünk!) szeressék egymást, ne gyűlölködjenek, a szegény gyerekek enni kapjanak, a nőket pedig ne bántsák. A Konteó Lapkiadó Zrt. egy valamivel törődik: azzal, hogy minél több Konteó Magazint értékesítsen.

Ez csak egy szélsőséges példa volt, de nézzük meg hogy működik ez a valóságban.

A múlthéten a Pedigree elkezdte vetíttetni az Egyesült Államokban az új reklámszpotját:

Ugye mennyire egyszerű? Az országban az elmúlt hónapokban a eléggé magasak a rasszizmus mutatói (hozzájárulnak a rendőri túlakapások és egyebek), erre jön a Pedigree és azt mondja, hogy „ha Pedigree-vel eteted a kutyádat, sokkal jobban ki fogsz jönni a másikkal”. És milyen véletlen, hogy a kutyát sétáltató öregúron kívül a környéken szinte mindenki afro-amerikai.

A másik példa a Rejoice sampon kínai reklámszpotja. Szintén fekete-fehér, megható zene. Egy párról szól a történet, akik épp válni készülnek. A lánynak egy feltétele van, minden hónapban meg kell ölelnie a fiúnak. A lány elviszi különböző helyekre: első csók, leánykérés, stb. A fiú először csak vonakodva, de megöleli, majd egyre lelkesebben. Miért? Mert a lány Rejoice sampont használ és a haja nagyon selymes. A 4. perc végén a srác megint beleszeret a lányba, de ez van haver, függöny, „Kínában évente 3 millióan válnak, ebből 100.000-en újra összejönnek. #IBeliveInLoveAgain. Rejoice”.

Ennél persze sokkal több példát is lehet találni, és meg kell hagyni vannak, akik sokkal jobban is csinálják (még olyanok is, akik valóban támogatják a problémák megoldását), de úgy néz ki, hogy amíg a problémarketing működik, magas nézettségi számokat hoznak a szpotok – márpedig hoznak –  és ameddig pozitívan hatnak az eladásra, addig maradnak, sőt egyre többen is lesznek. 

via Digiday

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat