Beszélnünk kell az okosórákról

Az Apple-től sokan várták az okosóra sztenderdjét - de a TapSense közreműködésével inkább szegeket fognak verni a kategória koporsójába.

Rajongok a karórákért. Elsősorban a klasszikus, elegáns darabokért, de egyáltalán nem tartom ördögtől valónak a jövőbe mutató megoldásokat. Hogy is tehetném, ha éveken keresztül eszetlenül menőnek tartottam James Bond trükkös Rolexeit? Ebből kiindulva alapvetően nem lenne ellenemre, ha a csuklómra pillantva nem csupán a pontos időt, de a beérkező leveleimet, a legutóbbi elfelejtett teendőimet vagy a pulzusomat is láthatnám. Egy dolgot viszont egészen biztosan nem akarok látni, mégpedig ezt:

A kép az Apple idén érkező okosóráját, a Watch-ot ábrázolja. (Elsőre gúnyolódni akartam a névválasztás ötletességén, de valójábán hálás vagyok, hogy nem iWatch lett.) Az okosóra képernyőjén pedig a TapSense által fejlesztett, Watch-optimalizált reklám. Vegyünk egy mély levegőt.

Tegyük fel, hogy kifizetek pár száz dollárt egy óráért. Tegyük fel, hogy az óra gyártója meggyőzött arról, hogy hasznos, ha a csuklómon látom először az e-maileket, amiket nem fogok elolvasni. Tegyük fel, hogy mindezt olyan köntösbe csomagolja, amit szívesen látok nap mint nap a csuklómon. Tegyük fel, hogy ezzel a szerkezettel a karomon úgy fogom érezni magam, mint ahogy egy divatos prémiumtermék birtokosa érzi magát. Amikor az óra megrezzen az esti buliban, csak finoman a koronához nyúlok, és már le is tiltottam az exemet Facebookon. Egy elhúzódó tárgyaláson diszkréten végighúzom a számlapon az ujjam, és már el is toltam a következő meetingemet. Sétálok a Körúton, útban a csodálatos reklámfilméletem következő élményéhez, amikor ismét megrezzen az órám, odanyúlok, és...

VÁSÁROLJ EGY AKCIÓS LATTÉT!

Ez lesz az a pillanat, amikor a több száz dolláros okosórát egy laza mozdulattal a falhoz vágom, és visszatérek a hűséges, veteránkorú Poljot 17 Jewelshez.

Az Apple Watchtól sokan várták a teljes kategória forradalmát, nagyjából az iPod, iPhone, iPad vonalon haladva. Egyelőre nem látszik, hogy mit tud az Android Wear-hez képest újítani a formulán, de az már igen, hogy hol ronthatják el véglegesen. A TapSense által kifejlesztett, geolokációra képes reklámoknak és beszkennelendő vonalkóddal (sic!) ellátott kuponoknak semmi keresnivalója nincs egy prémiumterméken. A hurrá-optimista sajtóközlemény alapján nem világos még, hogy pontosan milyen formában fognak megjelenni ezek a reklámok, de nagyon nehéz elfogadható verziót elképzelni. A miniatűr képernyőn az X megnyomása is teljesen indokolatlannak tűnik, az pedig pláne, hogy minden előzetes engedély nélkül bombázzanak kuponok az utca közepén. 

Rengeteg karaktert pazarolt a nemzetközi techmédia az okosórák kapcsán a hordozható termékek különleges státuszára, nevezetesen, hogy más feltételeknek kell egy folyamatosan látható kiegészítőnek megfelelnie, mint egy zsebbe süllyeszthető kütyünek. A TapSense megjelenése aggasztó jel, ami azt mutathatja, hogy hiába a több tucat véleménycikk, az Apple rossz úton jár.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat