Betilthatják a fogyasztói csoportokat

Annyi a veszélyes és a nem veszélyes fogyasztói csoportoknak is, ha a parlament elfogadja a fogyasztóvédelmi törvény módosítását. 

Véglegesen betilthatják a fogyasztói csoportokat, amennyiben a parlament elfogadja a kormany.hu oldalán olvasható, fogyasztóvédelmi törvények módosításáról szóló törvénytervezetet. A módosítás 2014 január elsejétől megtiltaná az új fogyasztói csoportok létrehozását, a 2012 január elseje előtt alakultakra pedig szigorítások vonatkoznak majd.

A jelenleg hatályos jogszabály egyébként moratóriumot rendelt el az ilyen csoportok létrehozására, 2012 január 1-je és 2014 január 1-je között. A már meglévő csoportok a törvénymódosítás érvénybe lépése esetén kötelesek lesznek ügyfélszolgálatot létesíteni, a panaszokat rögzíteni és kivizsgálni, a hangfelvételeket pedig egyedi azonosítóval ellátva öt évig megőrizni, valamint a fogyasztó kérésére, a rendelkezésére bocsátani. (Az azonosítószámot a hívás kezdetekor az ügyintéző köteles lesz megadni.) A fogyasztóvédelmi törvények módosításáról szóló tervezet a bírságok kiszabásának eseteit is bővíti. Ha a jogsértés kora, hiszékenysége, szellemi- vagy fizikai fogyatékossága miatt kiszolgáltatottabb ügyfél ellen történik kötelező lesz bírságot kiszabni.

A fogyasztói csoportokkal kapcsolatos sorozatos botrányok miatt egyáltalán nem lenne meglepő ez a döntés. De hogyan működik egy ilyen szerveződés? A fogyasztói csoportok vagy más néven vásárlói klubok azzal a céllal születnek, hogy a tagok megvehessenek egy adott árucikket. (Mindannyian pontosan ugyanazt a terméket szeretnék.) Ennek érdekében havidíjat fizetnek, majd ha összegyűlt a kellő összeg sorsolás útján eldöntik, kinek veszik meg először. (Soha nem a tagok egyike vásárol, erre külön emberük van.) A nyertes egészen addig köteles a klub tagja maradni, amíg ki nem fizeti az árucikk teljes értékét.

A legnagyobb baj az ilyen szerveződésekkel, hogy reklámjaikban azt sugallják egy ilyen csoport tagjaként az ember valamiféle hitelhez juthat. Pedig ennek éppen az ellenkezője igaz: egy tag soha nem kap a kezébe készpénzt. Erről viszont gyakran elfelejtik rendesen tájékoztatni az anyagilag sokszor megszorult, nyugdíjas korú, esetleg BAR-listás ügyfeleiket. Tavaly februárban például összesen 60 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal az ezzel foglalkozó cégekre. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat