Bevándorlók haza!

Plakátkampányt indított a brit kormány az illegális bevándorlók kitoloncolása érdekében. Vajon a kérdés megvitatása közben tényleg ezt találták a legmegfelelőbb és legcélravezetőbb módszernek, vagy úgy gondolták, ez elég látványos ahhoz, hogy megragadja a potenciális szavazók figyelmét?

Az angol bevándorlási hivatal elég barátságtalan hangú kampányt indított, melyben az illegális bevándorlókat szólítja fel: hagyják el Angliát, ellenkező esetben nézzenek szembe a letartóztatás veszélyével. ("In the UK illegally? Go home or face arrest.") Az üzenetet óriásplakátokon és szórólapokon terjesztik, emellett két teherautóra is kifüggesztették, melyek látszólag céltalanul cirkáltak London-szerte, de persze leginkább a bevándorlók által legsűrűbben lakott észak-londoni kerületekben. A teherautókat már leállították (lehet, hogy a brit kormány is belátta: az ennyire látványosan alacsony költségvetés csak egy-két kivételes művészfilm esetén kaphat pozitív jelentéstartalmakat), de a szórólapokat továbbra is terjesztik a hat leginkább érintett kerületben. Apropó, alacsony költségvetés, a kormány mindösszesen 10 ezer fontot költött a kampányra, és véleményük szerint már akkor is sikeresnek mondható lesz, ha annak hatására akár egy illegális bevándorló is önként elhagyja az országot ahelyett, hogy kitoloncolnák.  

A kampány ambivalens voltát mi sem példázza jobban, hogy az ellene felhozható vádakat maga a liberális párti miniszterelnök-helyettes, Nick Clegg fogalmazta meg egy, a Radio 5 Live-nak adott telefonos interjújában. Clegg alapvetően támogatja a kormány fellépését a jogsértések ellene, de fenntartásokat fogalmazott meg ezen kampány hangvételével kapcsolatban. Szerinte nem ez a legokosabb módja az országban jogosulatlanul tartózkodók kezelésének, ráadásul egyáltalán nem erősíti a közbizalmat abban, hogy a briteknek jól működő bevándorlási rendszere lenne. A kormánynak a határellenőrzések szigorúbbá és hatékonyabbá tételén kellene fáradoznia ahelyett, hogy ellenséges hangvételű üzenetekkel tarkított teherautókkal nyugtalanságot szít, nyilatkozta továbbá Clegg.

Ahogy nyilvánvalóan maga a kampány, úgy a miniszterelnök-helyettes erős bírálata sem mentes különféle politikai indokoktól (főként, hogy hozzátette, David Cameron konzervatív kormányfő határozottan támogatta a kampányt és nyitott lenne annak egész Angliára való kiterjesztésére). Viszont tökéletesen összefoglalja egy ilyen kissé elnagyolt és félvállról kezelt kampány összes lehetséges negatívumát.

Az Egyesült Királyság kormányai már évek óta különböző programokkal próbálják ösztönözni az illegális bevándorlókat az önkéntes távozásra, bizonyos esetekben még finanszírozzák is a kivándorlási folyamatot. A 2013 márciusát megelőző egy évben 28 309-en hagyták el „önként” Angliát, köztük 3 744-en pénzügyi támogatással.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat