Beyoncé legújabb dala totál katasztrófa

A szó legszorosabb értelmében, ugyanis az énekesnő legújabb dalában az 1986-ban felrobbant Challenger katasztrófájáról szóló első hangfelvételeket is felhasználta. Emiatt a NASA folyamatosan támadja.

A Challenger 1986-os balesete volt az első amerikai űrkatasztrófa, amely repülés közben történt. Az űrsiklón utazó összes asztronauta (összesen heten) azonnal életét vesztette a robbanásban. Utólag megállapították, hogy az egyik alkatrész, egy úgynevezett tömítőgyűrű hibás működése vezetett a tragédiához. A CNN élőben közvetítette a kilövést, Tom Mintier riporter mondatai azóta is a leghíresebb televíziós közvetítések közé tartoznak. Ebből a hangfelvételből használt fel Beyoncé két sort legújabb dalában, a XO címűben: "Flight controller here is looking very carefully at the situation. Obviously a major malfunction." - hallatszik a popdal elején. A remekmű további részeiben olyan motívumok tűnnek fel, mint a szerelembe esés, sötétség, fény, árnyék, csók, neked adok mindent, örökké, baby. Ezzel nagyjából mindent elmondtunk.

A klip elejére bevágott, szörnyű katasztrófáról szóló két sornak tehát látszólag semmi értelme. Hacsak nem az volt a cél, hogy mondvacsinált botrány legyen belőle. (Ez kétségkívül segít a videó nézettségének javításában.) A NASA és a balesetben elhunyt asztronauták családjai ugyanis mélységesen fel vannak háborodva.

June Scobee Rodgers, a Challenger parancsnokának özvegye az ABC televízióban kijelentette: csalódást okozott neki az, hogy "egy érzelmileg ilyen nehéz pillanat" felvételeit felhasználták egy popslágerben. Clayton Anderson, a NASA egy korábbi űrhajósa pedig "teljesen érzéketlennek" nevezte a történteket.

Beyoncé szerint az egész tök rendben van, a dalt azzal a szándékkal vették fel, hogy segítsenek "begyógyítani azoknak a sebeit, akik elvesztették a szeretteiket a tragédiában". "Együtt érzek a Challenger katasztrófája áldozatainak családjaival" - tette még hozzá a popsztár.

Beyoncé: XO

Az eredeti CNN-es felvétel '86-ból, 2:18-nál hallhatóak a kérdéses mondatok:

 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat