Boutique-ban a kreatív

Kreatív-igen. Kommunikációs-kicsit. Dizájner- nagyon is. Fotós- részben. Akkor most miről van szó? Egyediségről, prémiumságról, színvonalról. Üdvözlet a Boutique Creative világában!

Az Artificial Grouptól lehetne mit tanulni, ügynökségi és elvi szinten magasra helyezték a lécet. Ehhez a felfogáshoz nem párosul a kreatív ügynökségi jelző, valami más kellett... 

"Ránk nézve az jelenti a boutique-ságot, hogy az, amit kiadunk a kezünk közül, az nem lehet színvonalon aluli."

Hogy jött létre az Artificial Group?

Haberland Attila: Több mint 7 éve, mi alkotók (Ávéd István, Fazekas Péter, Haberland Attila) összeálltunk, és úgy gondoltuk, hogy az a produktum, ha egy fotót, egy videót létrehozunk. A munkáink során egy szürreális világot helyeztünk mindig a koncepciónkba, és eldöntöttük, hogy ez lesz a meghatározó. Az elkövetkezendő néhány év terve az volt, hogy kisajátítsuk ezt az egyedi stílust itthon. És ez bevált, szerettük csinálni. Egy produkciós házként, dizájner ügynökségként jöttünk létre. Dizájn, fotózás és videó forgatás szerepelt a repertoárunkban. Az ügyfelek igényei azonban elkezdtek nőni. Minden kérésnek megpróbáltunk eleget tenni, aminek köszönhetően egymüttműködést ajánlott több, nagyobb ügyfél is, mint például a Turizmus ZRT.  Ezek után érthető volt, hogy nem dizájner ügynökségként, hanem kreatív, és kommunikációs ügynökségként könyveltek el az emberek.

Elkezdtek bennünk mindenfélét keresni. Volt egy kép előttük, amit az ügynökség tevékenységéből adódóan kikövetkeztettek, és ezek alapján ők egy kreatív, kommunikációs szektorba soroltak minket. A mi fejünkben is volt egy zavar, mivel foglalkoztunk ezzel is, meg azzal is, így muszáj volt leülnünk, hogy kitaláljuk: mik is vagyunk. És jöttek a kérdőjelek: de mi nem vagyunk kommunikációs ügynökség, de mi nem vagyunk kreatív műhely, nem vagyunk dizájn studió, akkor mi vagyunk? Leírtunk egy definíciót, mely a boutique ügynökség címet viselte. Beírtuk a google-ba a szót, és kidobta, hogy Angliában és más országokban létezik egy ilyen kifejezés, hogy boutique creative. Magyarországon viszont mi voltunk az elsők, akik ezt elkezdték használni – a saját meghatározásunk szerint.

Mi is igazából a Boutique Creative?

Attila: Az általunk meghatározott definíció alapján: Unikális, magas minőségű munkákat készítünk limitált számú ügyfeleinknek, akik megkövetelik az igazán kiemelkedő eredményt, ahogy mi is. Nem hiszünk a „nagy L-ben”. Véleményünk szerint nincs olyan, hogy ATL, vagy BTL kommunikáció. Mi igazán hiszünk a kommunikáció erejében, ami a KREATÍV ÖTLETEN alapszik. A boutique-ságnak az is egy része, hogy házon belül mi találjuk ki az ötleteket és mi magunk is készítjük el őket.

Nagy Dezső: A kis ügynökségeknek is vannak előnyei, és a nagy ügynökségeknek is. Mi megpróbáljuk azt kihasználni, hogy amiben adott esetben a nagy ügynökségek gyengébben tudnak teljesíteni, azt mi kiemelten fontosnak kezeljük. Ilyen az, hogy megpróbálunk nagyon rugalmasak és gyorsak lenni az ügyfelekkel. Amitől előnyünk lehet még, hogy nálunk olyan szakemberek dolgoznak, olyan csapattagokat választunk be, akik képesek ezt a „boutique-módszert” elsajátítani, azonosulni vele, vagy éppenséggel hozzáadni. A felvételi elbeszélgetésnél már rákérdezünk arra, hogy milyen extra képessége van az illetőnek a photoshopon vagy az office csomagon túl. Tud-e valami újat hozzáadni a dologhoz. Ez lesz az a plusz, amivel mi is többek leszünk.

Attila: Ránk nézve az jelenti a boutique-ságot, hogy az, amit kiadunk a kezünk közül, az nem lehet színvonalon aluli. Ha úgy érezzük, hogy nem tudnánk a projektet 100%-osan teljesíteni, akkor nem vállalljuk el a munkát. Egy pozíció meghirdetésénél olyan embereket keresünk, akik tudják ezt a dolgot képviselni. Ha netán mindenki elkezdené magát boutique ügynökségnek nevezni, minket az sem zavarna, mi ezt nem azért találtuk ki, hogy valamit magunkra aggassunk, hanem azért, hogy elhelyezzük és megkülönböztessük magunkat a fejekben. Óriási nagy szerencsénk van egyébként, hogy olyan szakembereket vonzunk be magunkhoz, akik ugyanúgy gondolkoznak, mint mi. Így került hozzán Kovács Tímea is, aki az ügyélkapcsolati osztályt vezeti és szintén tulajdonosa a cégnek. A nálunk dolgozók tudnak olyan dolgot csinálni, amelyben kihozzák magukból a legjobbat és legtöbbet. Ezt mi képviseljük, ezért szeretnek hozzánk jelentkezni.

Máshogy, mint mások

Attila: Nagyon megköveteljük a másiktól, hogy az a munka, amit csinál, az legyen más, legyen jobb, mutasson valami újat. Ez napi szinten elhangzik nálunk. Gondold másképp. Nálunk a standard reklámügynökségi feladat a legkevesebb. Fontos számunkra a helyszín is. Az irodánk szó szerint a város egyik legmenőbb kocsmája és a város legjobb tetőterasza között található, szóval azért itt a környezet olyan, amiben az emberek jól érzik magukat. Ez egy kicsit már máshogyan szocializált ügynökség.

Dezső: A kreatív kihívások esetén úgy szokott működni a munka, hogy összeülünk, mindenki aki abban a projektben érintett, és kitaláljuk, az ötletet – azaz mindennek az alapját. Fontos, hogy mindenki, aki az adott ötleten és az abból fakadó kommunikáción dolgozik, pontosan ugyanazt és ugyanúgy értse. Szóval, mindezt megpróbáljuk ez egész csapattal kitalálni, miközben inspiráljuk a másikat. A munkahelyi inspiráció amúgy is nagyon fontos. Márkkal, az egyik szövegírónkkal, például minden héten cserélek egy applikációt. Én is mutatok neki egyet, és ő is nekem. Ez ilyen személyes dolog. De van olyan kezdeményezésünk, hogy a vizuális szakembereinkkel ülünk le csapatban, hogy mindenki mutasson egy olyan dolgot, ami neki tetszik. Hogy lássuk, mik az új dolgok, hiszen nem lehetsz ott mindenhol, nem láthatsz minden weboldalt, filmet vagy kiállítást, nem hallhatsz minden zenét. Így egymásból táplálkozva alkotunk ötleteket.   

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat