Búcsú a meglepetésektől

Bemutatták az új iPhone-okat, és kivételesen senki sem lepődött meg. Az Apple évtizedeken át a meglepetés erejére épített; mihez kezd nélküle?

Egy Apple termékbemutató mindig különleges eseménynek számított. Nem kellett ahhoz megszállott fanboynak lenni, hogy az ember izgalommal várja a percet, amikor Steve Jobs, vagy az utóbbi években Tim Cook könnyed eleganciával bemutatja a legújabb terméket, és jól hallhatóan elakad a világ lélegzete. A cég teljes kommunikációja arra épült, hogy olyan dolgokat állítottak elő, amire más nem gondolt. Gondoljunk bármit az első iPhoneról vagy éppen az iPadről (a sort hosszan lehetne folytatni), bemutatásuk pillanatában váratlanul érték a közönséget. És ezt sokszor sima generációváltásoknál is megismételték. Ez azonban most véget ért.

Ugyan csak "pletykák" keringtek az új iPhone generációról, mégis tudtuk, hogy amit állítanak, igaz. Tudtuk, hogy az 5S szinte semmiben nem fog különbözni az előző verziótól. Tudtuk, hogy ujjlenyomat-olvasót kap, tudtuk, hogy jön az arany, bocsánat, pezsgő színű verzió. Tudtuk, hogy bemutatják az első olcsóbb, műanyag hátlapos modellt. Még azt is tudtuk, hogy iPhone 5C-nek fogják hívni.

Persze ez valahol elkerülhetetlen volt. Az iPhone a gyártása során annyi kézben fordul meg, hogy legkésőbb a kínai gyárak valamelyikéből ki kell szivárognia az információknak. A legtöbb gyártó már feladta a küzdelmet a szivárogtatások ellen, és sokszor maguk adnak ki információkat, titkos sajtóértesülésnek álcázva. Az Apple-el azonban nem ez történik. A titkolózásuk oka ugyanis az a felismerés, hogy ha a vásárló ismeri a következő modell részleteit, esetleg elhalasztja a vásárlást addig, amíg meg nem jelenik. Az új iPhone-ról szóló pletykák fogadtatása pedig azt a rémképet vetítette elő, hogy a vásárlást esetleg soha nem is teszik meg - illetve egy másik cég termékére esik a választásuk.

Csúnya helyzetbe került ezzel az Apple marketing csapata. Olyan terméket kell eladniuk, aminek részleteit nagyjából már minden potenciális vásárló ismeri - és véleménye is van róla. A jövőben pedig meg kell változtatni a szivárogtatásokhoz fűződő viszonyukat. Megállítani nem lehet a jelenséget, de irányítani igen. Az elmúlt hónapok arra engednek következtetni, hogy ez egyelőre nem sikerült nekik. És ha kitartanak a merev elutasítás mellett, akkor a következő dobásuknál ugyanez fog megismétlődni.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat