Bukarest nem Budapest

Román szomszédaink megelégelték, hogy Bukarestet állandóan keverik a magyar fővárossal, ezért kampányt indítottak, hogy alaposan belevéshessék a köztudatba: Bukarest nem Budapest!

Két évvel ezelőtt történt, hogy híre kelt egy román, ROM nevezetű csokoládészeletnek, amely a reklámiparban is nagy figyelmet kapott. Úgy emlegették mint rossz reklámot, amely hirtelen zseniálissá tudott válni.

A nemzeti büszkeség által világra hozott román édesség korábban oktató jellegű kisfilmekkel állt elő, amelyekben erősen érezhető volt a nacionalista érzület és az identitás fontossága. Azóta alig lehetett hallani a piros-sárga-kék zászlóba öltöztetett csokoládéról, egészen idáig.

Most az újabb kampány megszületésének apropója a két főváros nevének hasonlósága és földrajzi közelsége, ami miatt számtalanszor összekeverik őket. A tévedések sorozata láthatóan már nagyon zavarta a románokat (a ROM szelet alkotóit egészen biztosan), és úgy gondolták, ez már tarthatatlan állapot: ideje egy újabb felvilágosító videónak. Így ez meg is született, és már-már zavarba ejtően szájbarágósra sikeredett.

A reklámfilmben pontról pontra magyarázzák el nekünk azokat a tényezőket, amelyek miatt érdemes lenne végre megjegyeznünk, hogy Bukarest véletlenül sem Budapest, és a szomszédságon kívül semmi köze a kettőnek egymáshoz. Emellett felsorolják azokat a fájó emlékeket is, amikor egy-egy híresség országukba térve összetévesztette a fővárosok neveit. Így okozott kellemetlen perceket például Michael Jackson, Lenny Kravitz, a Metallica és az Iron Maiden is, mikor koncertjeiken a „Hello Budapest!” felkiáltással üdvözölték a román közönséget. Ez különösen felháborító volt a hazaiaknak, amellett pedig érthetetlen, a szupersztárok miért nem pötyögik be a keresőbe ezeket, hogy legalább minimális szinten tájékozódjanak arról, merre is járnak a világban. És persze az sem mindegy, hogy 400 focirajongó a budapesti vagy a bukaresti repülőre ül-e fel, hogy megnézze az Európa Liga egy mérkőzését, mert igen, ez a félreértés is megtörtént már.

Szerencsére a ROM szelet most sem hagyja cserben a világot, és megmenti azt a további félreértésektől. A kampány már alkalmazásként is letölthető, amelyen keresztül folyamatosan értesülhetünk a fontosabb román információkról és további hasznos okításokról, valamint mi magunk is terjeszthetjük a hírt: Budapest nem Bukarest!
 

Szili Eszter
(reklámipar)

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat