Chicago bekeményít: jön a felhő-adó

Vagyis inkább a felhő alapú szolgáltatásoké.

Azt mondják, hogy a jövő mozija és a (kábel)tévék halála a Netflix, illetve az egyéb havidíjas, online-videóstreaming és kölcsönző szolgáltatások. Nagyjából havi 8 dollárért korlátlanul nézhetsz sorozatokat és filmeket, mindenféle műsorrend és megkötés nélkül. Ez viszont nem mindenkinek nyereséges buli, Chicago ki is találta, hogy a kieső bevételek pótlására új adónemeket tervez bevezetni. 

Mi a probléma?20 évvel ezelőtt az albumokat és a filmeket, a helyi videótékából és a lemezboltokból lehetett megvenni, ezen szintén volt több adó is, ami befolyt ide-oda, például a városi kasszába ingatlan bérleti díj formájában. Amióta megjelentek az egységes streaming oldalak, és online video-tékák, a városi önkormányz zsebéből elkezdett kifolyni a pénz. Ennek kompenzálására találták ki a felhőadót.

Most pedig a tavalyi, itthoni netadós hangulatokat idéző közfelháborodás jellemzi a szegmenst.

Mit lehet tudni az új adóról?

  • Egyrészt egyelőre csak Chicagó területét érinti
  • Két szegmenst érintene: egyrészt a streaming szolgáltatásokat (pl. Netflix, Spotify), másrészt az online, fizetős adatbázisokat és távszolgáltatásokat (Amazon Web Services, Lexis Nexis).
  • Két korábbi szabályozásból tevődik össze: egyrészt a „elektronikus alapú szórakoztatás (eletronically delivered amusements)”, másrészt a nem saját birtokban lévő számítógépek haszonbérlete (nonpossessory computer leases) alapján.
  • Összesen 9%-kal emelkedne az adó mértéke

Mit tudnak tenni a szolgáltatók? Az új adóterhet vagy leverik az előfizetőkön, vagy Chicago közigazgatási határain kívülre költöztetik az irodát és a szervereket.

Néhány jogász szerint, viszont aggályos és törvénysértő lenne a felhő-adó: egyrészt sérti a szövetségi telekommunikációs törvényt, másrészt az 1998-as internet adó szabadság törvényét, ami az interneten történő szolgáltatások diszkriminációját akadályozza meg. "(a második szabályozandó területre értve:) Ugyanúgy el tudnám végezni a kutatásaimat, könyvekre és folyóiratokra támaszkodva, anélkül, hogy megadóztatnának, tehát úgy néz ki, hogy csak azért szúrnak ki velem, mert ezt online szeretném végezni” mondta el az egyik ügyvéd.

Ez hosszútávon azért lehet baj, mert ennyi erővel akármelyik városi önkormányzat kivetheti az új adónemet, akár globálisan is, ez pedig kihathat a streaming szolgáltatások működésére, megborítva az ingyenesen is működő és előfizetéses streaming csatornák közti versenyt

via The Verge

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat