Csak a vékony nőket akarjuk?

A Dove Valódi szépség nevezetű kampányát eddig még csak kevés kritika érte, hiszen ki is köthetne bele az „igazi nőkbe”, akik teljes, ám tökéletlen valójukban állnak előttünk a plakátok tömkelegén. Most azonban megszólalt az első kritikus, aki felteszi a kérdést: tényleg nem a káprázatosan tökéletesnek ható szépséget akarjuk látni?

A kezdeményezés és a kampány alapvető mondanivalója egyébként rendkívül pozitív, ugyanis nem kevesebbet tűztek ki maguk elé célul a Dove-nál, mint a csontsovány, tökéletesnek számító modellek kultuszának porba döntését. Ezzel eddig senki sem ellenkezett, egészen idáig.

 

Ami talán meglepő lehet, hogy a Dove-kampány egyik ellenlábasa egy nő, Kelly Cutrone lett. A hölgy egy amerikai divatújságíró, PR-os és televíziós híresség egy személyben. Véleménye szerint mára már nem helytálló az a tény, hogy a társadalomban a vékonyságra helyezett mérhetetlen nagy hangsúly a divatiparból eredne, szerinte ugyanis ezt a jelenséget a fogysztók maguk generálják. A képlet egyszerű: ennek az iparágnak pénzre van szüksége. És ki adja a pénzt? Mi. Így tulajdonképpen logikusnak is tűnhetne, hogy az előállított modellek olyanok legyenek, amilyeneket a vásárlók szívesen látnak.

Kelly Curtrone úgy fogalmaz, hogy ha a fogysztók 200 kilós, lila embereket szeretnének látni, valószínűleg a divat lenne az első, ami megadná ezt nekünk. Szerinte jó példa a Time Square, ahol a sok átlagos reklám közül a Dove-plakát valóban kitűnik, ám ez inkább egy fájó pontnak látszik, akárcsak egy himlőfolt.

A kritika másik alappillére az, hogy ezek a reklámok esetleg érdekesek, de hatásosnak semmiképpen sem mondhatóak. Ez az elhangzott vélemény szerint azért van így, mert többnyire tisztában lehetünk saját adottságainkkal, ám néhány testesebb nő láttán nem valószínű, hogy kedvet kapunk a vásárláshoz.

A csont és a hús küzdelme tehát még korántsem ért véget, a kérdésre pedig, hogy valóban csak a vékony nőket akarjuk-e látni, mindenki maga tudja a választ.


Szili Eszter
(reklámipar)

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat