Csemege Julius Meinl - ismerős ugye?

Magyarországról 2000-ben kivonultak és a jellegzetes sárga-piros üzletek hamarosan Match és Smatch üzletekké alakultak. Ezekből pedig mostanra CBA-k lettek. 

Gyerekkorukban a mai huszonévesek közül is sokan vásárolhattak a Csemege Julius Meinl üzletekben, ám mára csak az emlékük maradt. A Julius Meinl áruházlánc 2000-ben vonult ki Magyarországról, hogy átadja a helyét a Match és Smatch üzleteknek. Az okokat sokan tudni vélték, egyesek szerint csődközeli állapotba került a vállalat, míg mások szerint pusztán nem láttak perspektívát az üzlettípusban. A Meinl Bank, illetve a Meinl Europa Land ingatlankezeléssel foglalkozó cég tovább működött. Később e vállalat hűtlen kezelése és befektetési csalás miatt lecsukták az akkori vezetőt, V. Julius Meinl-t, aki csak százmillió euró ellenében hagyhatta el a börtönt. (Ma már a Meinl Europa Land sem létezik ilyen formában, Atrium European Real Estate néven fut 2008 óta.) Az USA-ban és Európa több országában azért üzemelnek még kávéházaik is, hiszen mégiscsak a kávéjukról voltak a leghíresebbek.

A sors furcsa fintora, hogy a Csemege Julius Meinl üzleteit felvásárló Match is távozni kényszerült Magyarországról, idén június 4-én zárták be utolsó üzletüket a Duna plázában. Így történhetett, hogy a régi Julius Meinl üzletek egy csapásra CBA-vá, Spar-rá, és Coop-pá változtak. (A Match ugyanis egyetlen saját üzletet sem nyitott itt tartózkodása ideje alatt.)

Mostani cikkünkben szeretnénk megemlékezni arról, hogyan alakult ki a Csemege Julius Meinl jellegzetes arculata, kik készítették a logókat és milyen szlogennel igyekeztek becsábítani az akkori vásárlókat.

I. Julius Meinl 1859-ben nyitotta meg első üzletét Bécsben, ahol főleg kávét, teát, cukrot és fűszereket értékesített. A vállalkozás sikerét az az ötlet hozta meg, hogy pörköljék meg a kávét ők maguk nagyüzemben, ezzel időt spórolva a háziasszonyoknak. Innentől kezdve rohamosan nőtt üzleteinek népszerűsége, 1891-ben már saját pörkölőgyárat kellett létesítenie a kereslet kielégítése érdekében. Itt később kakaót és csokoládét is gyártottak. Végül 1899-ben megnyílt a későbbi élelmiszerüzletek közül az első. Az első világháború előtt a Meinl volt a Monarchia legnagyobb üzletlánca 115 bolttal.

1924-ben Joseph Binder grafikus megalkotta a Csemege Julius Meinl első logóját, a Meinl Mohre-t, mely kezdetben csak a kávét jelenti s csak később válik az egész vállalat szimbólumává. (A korai években a termékek nagy része a gyarmatokról, Afrikából és Ázsiából érkezett, ez alól a kávé sem volt kivétel. Így kerülhetett egy kávét tartó fekete nő a logóra.) Joseph Binder a 20. század egyik legsikeresebb grafikusa, a két világháború között is aktív maradt, később az USA-ba emigrált. Halála után díjat neveztek el róla, melyet sikeres grafikusok nyerhetnek el évről évre.

Születése óta a logónak hat verziója látott napvilágot, a legutolsót 2004-ben tervezték. Érdekességük, hogy az idő előrehaladtával egyre kevésbé részletesek, sőt 1960-ra a kávéscsésze teljesen eltűnik róla. Ekkor, 1960-ban egyetlen egyszer használták a piros és barna mellé a sárga színt, ami mélyen az agyunkba is vésődött. 1999-ben a sárga eltűnt, a pirosból pedig bordó lett, de ezt a magyar vásárlóközönség már nem láthatta. Joseph Binder logóját 2004-ben a híres olasz designer Matteo Thun divatos szóval élve: újraértelmezte. Fehér alapon bordó alak, csak utal a régire. Magyarországon a Csemege Julius Meinl a "Minden jót kínálunk!" szlogent használta.

 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat