Csináltunk egy munkahelyet magunknak

Trellay Levente grafikus-formatervezővel, a Telep és a Faun projekt csapatának oszlopos tagjával beszélgettünk. 

Szeptember végén négynapos rendezvénysorozattal jelentkezünk, ahol a fiatal márkáké és tehetségeké a főszerep. Felvezetésként pedig a sorozat kulcsfiguráival beszélgettünk. Az eseményekről bővebb információkat itt találtok.

Mióta létezik a Telep úgy egyáltalán?

Három-négy éve kezdtük el egy galériaprojekttel a Gozsdu-udvarban. Az akkori koncepció az az volt, hogy egy összművészeti bemutatótér működjön. Ez volt a Telep az elején, ez még most is áll. Nem is tudom, pontosan hányban, de a lényeg, hogy a Gozsdu-udvarban indult útjára.  Akkor még üres volt az udvar, azt hozzá kell tennem.

Milyen jellegű hely a Telep? Milyen igényeknek megfelelően alakítottátok ki?

Ott (a Gozsdu-udvarban, ma már más címre költöztek - a szerk.) volt egy bazi nagy galériánk és egy nagyon picike bárpult. Mondom, inkább a művészeti projekteken volt a hangsúly és azoknak a megvalósításán. A pult pedig csak azt a kényelmet szolgálta, hogy ne kelljen kilométerekre elgyalogolni, amikor meg akar inni az ember egy fröccsöt egy megnyitó közben.  

Mi az amit te magad készítettél?

Az egész projektbe úgy kerültem bele, hogy székeket készítettem  a Telepnek az indulásakor. Kifejezetten odavaló, nem romkocsma hangulatú darabokat, átgondolt koncepció alapján. A bárpultot is én csináltam meg, úgy egyben az egész kialakítását. Hozzá kell tennem, hogy itt fillérekről beszélünk, nem volt nagyon opció, hogy mennyi pénz van rá. Amit kitermelt a bárpult az volt az a pénz, amit arra lehetett fordítani, hogy kicsit építkezzünk.

Mi ad inspirációt?

Egy helyszínre volt szükségünk, ahol kiélhettük a kreativitásunkat a hétköznapokban. Konkrétan csináltunk egy munkahelyet magunknak. Nem a kocsma volt az alapvető gondolat, ahol inni lehet.  Ez inkább egy közösségi tér, mint egy kocsma, vagy konyha. Olyan térről van szó, ahol a falakat szabadon átfesthetjük. A benne levő enteriőrt magunkra szabva alakíthatjuk ki.  Tehát számunkra tényleg a szabad tér volt a lényeg, azon volt a hangsúly.

Kikből, milyen emberek közül kerülnek ki a látogatóitok?

Főleg Budapest  kreatív szférája látogatja. Ebbe belefér azért a gördeszkás sportoktól kezdve egészen a filmrendezőkig sok mindenki. Széles a kör. Leginkább az, aki egy kicsit is több hangsúlyt fektet a kreativitásra, akár a munkáján belül akár a hobbitevékenysége során, egyszóval bármilyen formában.

A Faun projekt csapata és a Telep működött már együtt?

Ilyen kimondottan nem volt, habár én vagyok a Faun projekt részben. Elég erős szálak fűznek a Telephez is. Egy csomó dolgot úgy csináltunk meg, hogy abban részt vegyen a Faun projekt vagy a Telep. Az egyik csatlakozott a másikhoz, a kezdeményezőhöz, máskor a másik.

Tervezitek, hogy kifejezetten közös, nagy rendezvényt csináljatok?

Persze. Igen. Ez mindig fejben van, csak hát nem akarjuk azt, hogy ebből ilyen wannabe dolog legyen, hogy én most a saját márkámat branding-elem egy másik márkámmal. Inkább ezt így rábízzuk a véletlenre. Illetve vannak célirányos, koncepcionált dolgok, azokat meg úgy kell kialakítani, hogy ne direkt legyen, hanem magától értetődő.

Milyen egyéb programokat szoktatok még szervezni?

A kiállítások azok két különböző történet, egy részük itthonról, más részük külföldről érkezik. Helyet adunk workshop-oknak, mint például Jancsó Áron kalligráfiai workshop-ja. Vagy van a filmklub, ahol nem csak annyi van, hogy filmet néznek, hanem egy agymozgató sztori az egész. Voltak különböző túrákról előadások, egy hónapos iráni túra, hegymászó tábor. Tehát minden olyan dolog előfordul nálunk, ami kicsit is érint minket. Vannak szörf trip-pek, gördeszkás rendezvények, lemezbemutatók, live act-ek, koncertek, speciális utcazene koncertek. Igazából ez baráti körön belül indult és aztán egyre szélesedett, nőtt.

Szeptember 18-án, a Telepben kerül megrendezésre az UNcovered - Kell még lemezborító elnevezésű este, ahol sosem látott borítókat tekinthetnek meg az érdeklődők, miközben a hozzájuk tartozó zenét hallgatják. Te láttad már ezeket?

Még nem láttam a lemezborítókat, de biztos, hogy új élményszerű lesz attól, hogy a borítókat megnézve bele tudsz hallgatni a hozzátartozó zenébe. Megnézed a kettőnek a fúzióját, mit tükröz az egyik a másikról, mi a sztori. Szerintem nagyon jó történet ez. Abszolút kreatív, ezt csak támogattam, mikor jött az ötlet. Ez nem a saját ötletünk volt, hanem egy megkeresés.  

Trellay Levente a szeptember 18-i RK Brandz - Uncovered Interaktív design és zenei kiállítás szervezője/házigazdája. Az eseményről további információkat itt érhettek el.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat