Csökken a globális reklámpiaci költés

4,8 százalékos növekedés helyett, már csak 2,3-mal számolnak idén.

A Warc nemzetközi reklámpiaci előrejelzése a vizsgált 12 piacból – a világ reklámpiacának a 75%-a – 6 esetében mutat csökkenést a tavaly év végi becsléshez képest, köztük a világ két legnagyobb gazdaságában, az Egyesült Államokban (-3,0 százalékpont) és Kínában (-1,5 százalékpont). Oroszország, Kanada, Olaszország és az Egyesült Királyság szintén rontott a korábbi előrejelzéshez képest, de utóbbi a 6,6 százalékos növekedési várakozással még így is dobogós India (16,1%) és Kína (9,0%) mögött.

A lassulás oka a televízió, amely jelentős sport- és politikai események hiányában, valamint az év eddigi részében mutatott általánosan gyengébb teljesítménye miatt 3,3 százalékos reklámbevétel-csökkenésre számíthat.

A Warc elemzője, James McDonald kiemelte, hogy 2009 óta minden évben nőtt a reklámköltés, azonban a tavalyi rekordok után idén már józanabb költekezés tapasztalható, hiszen a világ nagy gazdaságai közül három recesszióban van, az amerikai és a kínai növekedés pedig lelassult, és ez óvatosságra inti a hirdetőket is.

via Médiapiac

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat