Csókolom, egy 0,33-as dobozos bort szeretnék!

Egy oregoni borász kommersz fémdobozokba töltötte minőségi termékét, hogy így vessen véget a "sallangmentes életteli örömborokhoz" hasonló kifejezésekkel élő sznobok borozgatásának. 

Alig egy évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt a legtöbb ember számára, hogy a dugóhúzás rituáléja nélkül álljon neki egy jó pohárka bornak. Vagy kettőnek. Vagy egy üvegnek. Sokaknak ez még mindig furcsa, pláne azoknak, akik nem a kannásbor szerelmesei. Ezt a tradíciót azonban drasztikusan megváltoztatta a menetes kupakok megjelenése, amelyek gazdasági és kényelmi okokat is szolgálnak. Ezzel megszakadt egy több ezer éves hagyomány. Meglepő, de még a gourmet magazinok is meg tudtak barátkozni a gondolattal, sőt bizonyos alkalmakra örömmel javasoltak kupakos borokat.

Egy merész borász úgy érezte, ideje ennél is tovább menni és még értéktelenebb ruhába öltöztette legjobb borait,  az Oregon's Union Wine Company-féle  Pinot Noir-t és Pinot Gris-t. Nemes egyszerűséggel 8 unciás fémdobozokba töltötte a klasszikus italt. (Az Egyesült Államokban a Budweiser és a Miller sörök kaphatóak hasonló méretű dobozokban.) Az egyik legfontosabb ok, hogy ezzel a vállalat 40%-ot spórolhat a csomagoláson, de állítólag a rebranding ennél is fontosabb szempont volt. Ők ugyanis úgy gondolják, ideje megválnunk a borokhoz köthető sznoboktól, a fennhéjázó viselkedéstől és mindentől, ami ehhez köthető. Bort ihatunk egyszerű ruhában, lazán és kényelmesen is.

"Szerettünk volna kijönni egy olyan termékkel, melyben testet ölt a vállalati filozófiánk, amely szerint lehet úgy minőségi, kiváló bort készíteni, hogy minimálisra csökkentjük a körítést" - mondta Ryan Harms az Oregon's Union Wine Co. vezérigazgatója. "Egy új trend van kialakulóban, melyet a legtöbben körülbelül a sör 'borizációjaként' emlegetnek, mi éppen ennek az ellenkezőjével, a bor 'sörizációjával' foglalkozunk, ezzel szeretnénk sikereket elérni."

A sörök mostanában valóban megirigyelték a borokat övező pompát és parádét, egyre többször próbálják elhitetni velünk, hogy létezik a sörök Pinot Noir-ja. De mégis mi az, amit a borok lophatnának el a söröktől? A borászok elképzelései szerint nemcsak a fémdobozos külsőt érdemes átvenni, hanem a söröket övező egyszerűséget, kényelmet, az olcsóság-érzést is.

A dobozos borok ugyanúgy szellőznek, mint az üvegesek, sokáig eltarthatók és az ízük is kiváló. Oregonban jövőre dobják a piacra 5 dolláros (kb. ezer forintos) darabáron. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat