Dávid-szobor diszkrét géppisztollyal

Ezúton szeretnénk gratulálni annak az amerikai fegyvergyárnak, akik úgy gondolták, jó reklám lesz, ha Michelangelo ikonikus szobrának a kezébe nyomják a géppisztolyt. Engedély nélkül.

Az egy dolog, hogy meglehetősen ellentmondásos elképzelés egy 3000 dolláros gépfegyvert „műalkotásként” aposztrofálni (ez olvasható ugyanis a plakáton: „AR-50A1: A Work of Art”), és ezen a vonalon elindulva egy 500 éves remekmű, nevesül Michelangelo Dávid szobra kezébe adni azt, így használva reklámcélra annak kollektív elismertségét és szeretetét. De hogy mindezt engedély nélkül tette az ArmaLite, arra azért nehezen találok szavakat, pedig jól tudom, léteznek frázisok a reklámvilág kegyetlenségét és semmit nem tisztelő hozzáállását illetően.

A Dávid-szobrot ugyanis nem tilos sokszorosítani vagy reklámcélra felhasználni, de persze jogdíjköteles, és minden esetben szükséges az olasz állam előzetes engedélye. A törvény kimondja ugyanakkor azt is, hogy tilos a szobor esztétikai értékét eltorzítani, márpedig ezzel a visszafogott, jelzésértékű gépfegyverrel a szobor szebb bizony nem lett. Persze kétséges, hogy ehhez az ízléstelen reklámhoz megkapta-e volna az engedélyt a fegyvergyár, de talán tehettek volna egy próbát, ha már tényleg ez a plakátötlet jutott eszükbe. Ráadásul a hirdetés nemcsak a szobor képmásával él vissza, hanem jól felismerhető a háttérben a mű környezete, a Galleria dell'Accademia is. Dario Franceschini, olasz kulturális miniszter szombaton felszólította az ArmaLite-ot, hogy azonnal vonja vissza a "sértő és törvénytelen" reklámkampányt. A miniszter - és már előtte a firenzei műemlékvédelmi felügyelet is - jogi eljárás megindítását helyezte kilátásba a reneszánsz remekmű engedély nélküli üzleti hasznosítása miatt. Tiltakozott a géppisztolyos Dávid ellen továbbá a katolikus tévénézők egyesülete, az Aiart is, amely egyben óva intett attól, hogy bárkinek is eszébe jusson tévéreklámban, ráadásul egy fegyver népszerűsítésére felhasználni "egy ilyen jelentős műalkotást".

Azóta az ArmaLite közleményben kért bocsánatot a jóízlés megsértéséért, és mellesleg a törvénytelen felhasználásért, melyben kifejtették, a „Work of Art” kampányt több mint egy éve indították, de azóta tulajdonosváltás következtében 2013 júniusában be is vonták. A jelenlegi tulajdonos, Mark Johnson egyetért a kampány sértő és ízléstelen voltával, és ígéretet tett, hogy a cég minél hamarabb igyekszik „eltakarítani a maradványokat”. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat