Digitális bennszülöttek

A mai gyerekek már nem olyanok, mint a régiek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy internet nélkül nem tudnak élni, hogy facebook nyelven csevegnek, vagy, hogy tudatosan a digitális világ adta tengerben halásszák azokat a lehetőségeket, amelyekkel a korábbi nemzedékek nem tudnak vagy nem akarnak élni. Ez egy tanult módszer lenne?

Tulajdonképpen igen. De az előző generációktól eltérően ők nem erőltették meg magukat a tudás elsajátítása érdekében. Egyszerűen csak beleszülettek a digitális hálóba, és nem is akarnak kimászni belőle. De miért tennék? Hipergyors, korszerű és végtelen. A modern világ  fontos információi akaratlanul is rájuk tapadnak. Számukra az ismeretszerzés már egészen mást jelent, és eltérő módon zajlik, mint szüleik vagy idősebb testvéreik esetében. Ők a Z generáció, övék a jelen és a jövő.

Miben rejlenek a különbségek?

Megváltozott az agyi működésük. Míg az elődöknél általában a bal agyfélteke dominált, addig az új nemzedéknél a jobb oldal a vezető. A hátrányok mellet - mint például az íráskészség és emlékezőképesség romlása, vagy racionális döntések meghozatalának problémája - mondhatni a világ kitárult előttük. Az alkotási vágy, a kreativitás határtalan. Sokkal több információt képesek feldolgozni, és bármire megtalálják a választ pillanatok alatt.

Privilégium vagy árnyoldal?

Nézőpont kérdése. Az oktatásügynek komoly problémákkal kell megküzdeni ezen a téren, hiszen a régi, elavult módszerek nem tudják lekötni a mai gyerekeket. A tanárok a legtöbb esetben nem rendelkeznek a megfelelő digitális tudással, így csorbul a hitelességük. A megoldást pedig nem a röghöz kötésben találjuk, hanem az innováció tárházában. Vagyis rövid úton belül szükségessé válik egy olyan rendszer kidolgozása, amely orvosolja ezt a problémát. Más szemszögből viszont nagy előny a változás. Ezt használja ki a marketing. Nem telik el olyan nap a mostani gyerekek életében, hogy ne találkozzanak az online média impulzusáradatával. Ezen a ponton merülhet fel jogosan a kérdés: ha most ez van, mi lesz később?

A fejlődő technika nem szab határokat a képzeletnek. Nem lenne meglepő, ha néhány év múlva a reklámok addig nem érnek majd véget, míg rá nem tapasztjuk a szemünket a televízióra vagy a számítógépre. Megjelennek majd a telefonok mellett az okos kütyük, mint például az okos óra, amit minikomputerrel szerelnek fel, és biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak az időt mutatja. Vagy a már piacra dobott google szemüveget fejlesztik tovább, hogy még több igényt elégíthessen ki. Sőt a kényelmesebb és láthatatlan viselet érdekében kidolgozzák a kontaktlencse verzióját is. Találkozhatunk majd medál nagyságú fényképezőgépekkel, amelyek maguktól készítik el a feledhetetlen pillanatokat. Extra kicsik, így bármikor, bárhova magunkkal vihetjük őket. Kísérletezés alatt áll a 3D nyomtató, amely homok segítségével állítja elő a kívánt fotókat. Ezt a későbbiekben akár apróra zúzott pet palackból is gyárthatják, mérsékelve ezzel a környezetszennyezést.

Az út végét egyelőre a tudósok sem látják. Z generáció ide vagy oda, a digitális fejlődés megállíthatatlan. Várni lehet, de küzdeni ellene semmiképpen sem érdemes. 

Jennifer C Wright / Shutterstock.com

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat