Dizájndíjat kapott a MúzeumCafé könyve

Ezüstkockával jutalmazták a MúzeumCafé könyvsorozat első darabját, György Péter: Múzeum, a tanulóház – Múzeumelméleti esettanulmányok című tanulmánykötetét. 

Az amerikai Art Directors Club világversenyén kapott silver cube winner díjat, azaz „ezüstkockát” a múlt évben megjelent kötet. A könyvet a Lead82 alkotóközösség tervezte és az EPC Nyomda budaörsi műhelyében készült; különleges betűkollekció és papírok, karakteres élfestés, valamint dobozszerű megjelenés jellemzi. (A Lead82 alkotóközösség művészeti vezetője Salát Zalán Péter, tagjai Lencsés-Tóth Dávid, Németh L. Dániel és Suszter Viktor tervezőgrafikusok, Kovalik Máté képszerkesztő és Patai Zsuzsanna asszisztens.) György Péter könyve a Szépművészeti Múzeum kiadásában, Radványi Orsolya művészettörténész-sorozatszerkesztő gondozásában, egy hiánypótló múzeumszakmai sorozat első köteteként jelent meg. A könyvsorozat missziója az is, hogy megmutatkozási lehetőséget adjon a nemzetközi színvonalú, az új generációt képviselő magyar betűtervezőknek, ezért az alkotók minden egyes kötethez más-más tipográfustól vásárolnak betűkészletet. György Péter könyvéhez az 1987-es születésű, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tervezőgrafikusnak tanuló Hegedűs Martzi Frustro Outline fantázianevű betűjét használták. A tervezők elképzelése szerint a későbbiekben a sorozatban bemutatkozó betűkészletekből kortárs betűgyűjteményt állítanak össze, amelyet kiállítás formájában mutatnak be. A sorozat második kötete Nagy Árpád Az antik gyűjtemény története című könyve lesz.

Az 1920-ban létrehozott Art Directors Club (ADC) 1921 óta minden évben megrendezi a versenyt, amelyre különböző kategóriákban, így dizájn, illusztráció, fotó, reklám, interaktív média és mozgókép területén várják a pályaműveket. Az idei zsűrizést a neves New York-i könyvdizájner, Chip Kidd vezette, a beadványok elbírálásában pedig mások mellett Joseph Hutchinson, a Rolling Stone magazin művészeti vezetője és az Apple egyik kreatív igazgatója, Hector Muelas segítette. Az ezüstérmesek közé beválogatták többek között a New York Times Magazine-t, Anish Kapoor szobrászművésznek a londoni Brighten the Corners által tervezett könyvét, a további díjazottak között pedig olyan neves tervezőcégek szerepelnek, mint a Pentagram amerikai dizájnműhely vagy a legendás Benetton-kampányokat tervező olasz Fabrica kommunikációs kutatóközpont.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat