Egy jó példakép intelligens és barátságos

A Mediameter kutatása szerint a magyarok 40%-ának van példaképe, ám meglepő módon általában nem híres emberek. 

A médiakutató cég kétezer ember részvételével készített reprezentatív, országos kutatást július és szeptember között, hogy megtudakolják, kikre néznek fel a magyarok. A válaszadók 40%-a nyilatkozta azt, hogy van példaképe. Tíz emberből kettő családtagot, barátot, ismerőst jelölt meg, néhányan ismert sztárokat, hírességeket, celebeket (!), egytizedük pedig civilszakmákat nevezett meg (tűzoltók, tanárok). A megkérdezettek legtöbbje azért az adott személyt választotta, mert azt intelligensnek, barátságosnak, kedvesnek, jó modorúnak, logikus gondolkodásúnak tartotta.

A Mediameter kutatása arra is rávilágít, hogy az átlagnál gyakrabban választanak példaképet saját ismerőseik közül a 30-39 évesek, valamint a nők. Ismert embereket nem meglepő módon a 18-29 éves, fiatalabb korosztály választ, illetve a népesség heti rendszerességgel internetező tagjai. A 60 és idősebb korosztályra, az alacsonyabb iskolázottságúakra, és az internetet nem használókra a legjellemzőbb, hogy nincsen példaképük.

A felmérés azt is kimutatta, hogy azok, akik személyes ismeretségi körükből választottak példaképet, közelebb érzik magukat saját nemük ideális karaktereihez. Hogy mit jelent ez pontosan? A válaszadók véleménye szerint az ideális nő önfeláldozó, családját saját igényei fölé rendeli, kiválóan vezeti a háztartást. Az ideális férfi jól keres, kiváló egzisztenciával rendelkezik, képes egyedül eltartani a családját és remek munkaerő. Nők esetében az ész és a szépség kevésbé mérvadó (csak minden negyedik ember tartotta ezt fontosnak), míg a férfiaknál az izmos testalkat az, ami kevésbé számít. Néhány résztvevő szerint az sem elhanyagolható, hogy az adott férfi mennyire családcentrikus, aktív szereplője-e a családnak. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat