Egy kis játék a hétvégére

Remek, napsütéses időt mondanak erre a hétvégére, így arra bíztatunk mindenkit, töltse a szabadban a napot. És néhány pakli designer kártyát is vigyetek magatokkal! 

Egy kínai lexikon szerint a kártyát és a kártyajátékokat 3000 éve, Senn-Ho császár uralkodása alatt találták fel egy udvarhölgy szórakoztatására. Más források azt állítják nem kínai, hanem indiai vagy perzsiai eredetű játék. Egy biztosnak tűnik: ázsiai. De akkor miért hívják francia kártyának?

Létezik egy olyan teória is, mely szerint egy 15. századi francia festő, Gringonneur nevéhez fűződik a kártya feltalálása. Állítólag ő találta ki a figurákat, hogy szórakoztassa a hírhedten elmebeteg VI. Károly francia királyt. Annyi biztosnak tűnik, hogy a festőművész három ízben kapott nagyobb összegeket kártyapaklikért. (Bár ekkor a kártyát már ismerték Európában.) Kártyatörténészek szerint a francia kártya színei valóban francia eredetűek és a háborút szimbolizálják. (A kör a harcosra, a pikk lándzsára, a káró dárdára, a treff pedig a takarmányra utal.) A francia kártya design-t azóta már számos alkotó felfrissítette, most azt is megnézhetjük, hogy hogyan.

1. CMYK pakli

Ez a kártya design teljesen figyelmen kívül hagyja a hagyományos francia kártya kinézetet. Nem érdekli sem történelem, sem színek. A lapokról eltávolítottak mindent, amit csak tudtak, hogy helyette a nyomtatás négy alapszínével, a ciánnal, a magentával, sárgával, illetve a feketével töltsék meg. Rajzok helyett pedig feliratok jelzik, hogy milyen lap van a kezünkben.

2. Soltaire.exe pakli

Az internet és az okostelefonok hódítása előtti időkben nem voltak mindenféle alkalmazások, hogy azokkal üssük el az időt egy unalmas munkahelyi délutánon. De volt helyette Soltaire kártyajáték a Windows 98-on. E játék milliónyi ember napjait dobta fel éveken keresztül. A Soltaire emlékére készült ez a francia kártya, mely pálmafás borítójával és pixeles képeivel nosztalgikus élményben részesít bennünket.

3. Blackrock pakli

Íme a pakli, melynek minden darabja művészet. Ezeket a kártyákat összesen 36 művész készítette el nagy gonddal és oda figyeléssel. A manapság használatos technikák helyett ezek a lapok egytől egyig kézzel készültek. Gyönyörűek az vitathatatlan, de valószínűleg rengeteg időbe telik míg az ember megszokja, minden kártyalap más és más.

4. Metrodeck pakli

Ezt a design-t egy amerikai nyomda (Mama's Souce) terveztette, akik csak természetes tintákat és újrahasznosított papírt használnak (ez alkalommal metrójegyeket hasznosítottak újra). Minden kártya kézzel nyomott, négyféle színt használtak hozzá. A most bemutatott négy design közül ez a második, amelyik a francia kártya alapszíneivel dolgozik. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat