Egy reklám ami visszafelé sült el

A Pepsi belgiumi marketingesei minden bizonnyal nagyon büszkék voltak a halloweeni plakátjukra, pedig nincs rá okuk.

Az Ads of the World minden idők egyik legsikeresebb közösségi médiás reklámjának nevezte a Pepsi idei megmozdulását. A belgiumi Buzz in a Box ügynökség által készített outdoor plakát 1 millió felhasználót ért el egy nap alatt a közösségi médiában. Ez tényleg remek eredmény, de a képet alaposabban megvizsgálva egyáltalán nem rózsás a helyzet.

A Halloween alkalmából Coca-Colának öltözött Pepsis dobozzal minden bizonnyal az volt a céljuk, hogy a Coca-Colát olyan rémségnek ábrázolják, mint az ilyenkor megszokott zombik, vámpírok és boszorkányok. Az ehhez választott köpenyszerű jelmez talán Drakulára akart utalni, a reakciók alapján azonban jóval többen asszociáltak a szuperhősök palástjaira.

Talán egy magát Pepsinek maszkírozó Coca-Cola jobban áthozta volna az üzenetet, a báránybőrbe bújt farkas toposzára építve. Az, hogy ki ölti magára a másik jelmezét, nagyon meghatározó az alá-fölérendeltségi viszonyok érzékeltetésében. Így a Pepsi óhatatlanul is az örök második szerepét vette magára, aki folyamatosan a másik árnyékában él. Elképesztően nehéz feladat egy olyan szituációban kezelni egy márkát, ahol egy szereplő teljesen kisajátította az "eredetiség" címkéjét, de ahhoz, hogy ez a diskurzus megváltozzon, a Pepsinek el kell engednie a Coca-Cola fixációját.

Mindeközben a Coca-Cola pedig csendben somolyog. Még csak saját választ sem kellett kitalálniuk a Pepsi plakátjára, az internet megtette helyettük. A Pepsi "Félelmetes Halloweent kívánunk" szövegét ügyes kezek "Mindenki hős akar lenni"-re cserélték, így állítva a képet a Coca-Cola szolgálatába. Tanulság: ha a reklámod csak a tagline lecserélésével ellened fordítható, valamit nagyon rosszul csináltál.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat