Egy robot is megtanulhat kardozni

Ha elég jó mestere van.

A modern szamuráj, Machii Isao nemrég már feltűnt nálunk, akkor éppen egy 130 km/h-val felé süvítő sült rákot vágott ketté a levegőben. 

Ha csak egy japán reklámot nézel meg a héten, ez legyen az!Úgy látszik, a japán reklámosok tényleg nagyon szeretik a különleges képességekkel megáldott harcművészt, mert most a Yaskawa ipari robotokat gyártó cég videójában szerepel, és nem annyira meglepő módon most is ügyesen vág ketté dolgokat.

Ez alkalommal azonban „ellenfelet” is kapott, mégpedig a cég Motoman-MH24 típusú robotját.

A The Bushido Project keretein belül a Yaskawa emberei először motion capture-rel elemezték és rögzítették Isao mozgását, majd ennek alapján beprogramozták a robotot, hogy aztán összemérhesse képességeit a hús-vér szamurájjal.

Megdöbbentő módon a robot nem maradt alul. Igaz, a mozgása nem annyira elegáns és kifinomult, de legalább annyira pontos és hatékony volt.

Szerencsénkre a robotkar ott marad, ahová leteszik, így egy ideig talán nem kell tartanunk a gyilkos szamuráj robotok inváziójától.

Külön jópont jár a készítőknek, amiért nem feledkeztek meg az illemről sem. Ahogy a megmérettetés végén a két "ellenfél" meghajol egymás előtt, na az valami kvintesszenciálisan japán dolog.

Amúgy érdemes megemlíteni, hogy egy másik gyártónak korábban már volt hasonló próbálkozása, de az ABB robotjainak lassú koreográfiája majdhogynem pötyögésnek tűnik a fenti videó tükrében.

via Kotaku

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat