Egy új műfaj: a könyvtrailer

A filmek esetében tökéletesen bejáratott marketingfogás meghódítja a könyvpiacot is?

Alapvető különbség a filmek és a könyvek trailerei között, hogy a könyvek esetében nem feltétlenül a kereskedelmi hozam a célja a kisfilmeknek, hanem inkább művészi igénnyel készülnek, a könyv tartalmának minél kreatívabb megjelenítését figyelembe véve. Persze ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy egy könyv esetlegesen nagyobb publicitást kapjon a trailer által, így növekedjen az érdeklődés iránta, és növekedjenek az eladási adatok is. A prae.hu tavaly Jövőnéző Könyvtrailerek címmel versenyt is hirdetett a műfajban, ezzel meglehetősen növelve annak ismertségét.

Nyilvánvalóan léteznek szerzők, akik sohasem élnének egy könyvtrailer készítésének lehetőségével, illetve van olyan könyv, amihez talán nem is ajánlott (olcsó poén, de az Én, a szexmániást például nem szeretném elképzelni sem videó formájában). De szép számmal vannak kísérletező szerzők, és vannak olyanok is, akik kifejezetten szeretik a műfajt.

Ilyen például Karafiáth Orsolya is, aki most legújabb, november 14-én egy performansz keretében bemutatandó, A házikedvenc című regényéhez készített videoklip hangulatú előzetest. Természetesen ennek is ő a főszereplője, mint a Kicsi Lili trailerének – ez pedig egyáltalán nem meglepő, ahogy azt már tőle megszokhattuk, szereti a több alteregóval való játszadozást.

Vannak kevésbé jól sikerült és zseniális könyvtrailerek is persze, az alábbi videók bekategorizálását az olvasóra bízzuk.

 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat