Egyre feszültebb a verseny a Facebook és a Snapchat közt

Látványosan egymás nyakára ment a két social media platform, az egyik próbálja a funkciókat reprodukálni, a másik pedig a munkaerőt szipolyozza el. 

2012 óta, amióta a Snapchat elkezdett tényezővé válni a piacon, Zuckerbergék folyton próbálták az erőfölényüket felmutatni – több kevesebb sikerrel. Múlt heti húzásuk is – amikor felvásárolták a jelenleg is csúcsra járó MSQRD applikációt – azt mutatja, hogy azóta sem ásták el a csatabárdot, de ez koránt sem annyira egyértelmű verseny.

Az elmúlt 5 évben a Facebook folyton megpróbált nekifutni a kép- és videómegosztó platform speciális adottságainak, de folyton lepattant róla.

  • 2012-ben kiadták a Poke-ot (nem, nem teljesen ugyanazt, amivel a barátaidat idegesíthetted, vagy a kiszemelt párodnak jelezhettél finoman). Ez esszenciálisan ugyanaz volt, mint a Snapchat: vicces képeket és videókat küldhettél a barátaidnak, amik aztán megsemmisítették önnönmagukat (értsd: eltűntek a rendszerből). Természetesen meg is „poke-olhattad” a barátaidat, sőt csoportosan is poke-olhattál, csakhogy tovább mélyítsük az obskúrus szexuális utalások palettáját. Az alkalmazás nem sokkal később le is húzta a rolót.
  • 2014-ben jött a Slingshot, ami egy furcsa adok-kapok képmegosztó applikáció volt, és egyenesen Mark Zuckerberg irányítása alatt készült, de ez sem jutott tovább, mint a Poke.

Ha ez nem lett volna elég erőlködés, a Facebook kétszer is fel próbálta vásárolni a Snapchatet, de Evan Spiegel CEO mindkétszer elutasította az ajánlatot.

A furcsa lencsék háborúja

Most viszont úgy néz ki, hogy tényleg sikerült kifogniuk egy erős ütőkártyát szorongató, nagy halat. Az MSQRD mostanában konzisztens uralkodó a letöltési listák legtetején, aminek meg is van az eredménye: egyre több facetracking-gel készült Leonardo DiCaprio-s, vagy nagy kék szemekkel felmatricázott kép került fel Instagramra, és a Facebookon is az alkalmazás saját faceswap funkciója árasztotta el a hírfolyamot.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyiért sikerült felvásárolni a Snapchat „lencséire” hajazó alkalmazást, de arról már esett szó, hogy az MSQRD a továbbiakban is önálló applikációként folytatja, idővel viszont a funkciói átkerülhetnek a Facebook videó részlegére is.

Mindig csak a videó

A Snapchat jelenleg annyi napi videómegtekintést produkál (nagyjából 8 milliárdot), mint a Facebook, pedig jóval kevesebb aktív havi felhasználójuk van, ráadásul míg a Facebook-on a la autoplay játszódik le a tartalom, a Snapchaten ezért kattintani kell.

A Facebookot sem kell félteni, robognak szépen ők is, ráadásul egyre népszerűbb a saját live streaming szolgáltatása is, amivel a Twitter Periscope-jával is fel akarja venni a versenyt, idővel pedig celebeket és media influencereket is beránthatnak saját tartalom gyártási apropókból.

Jönnek-mennek a dolgozók

Ha a videó monetizálási verseny nem lenne elég, a munkavállalók is egyik cégtől a másikig rohangálnak. Siriam Krishnan, aki a Facebook Audience Network alapítója, nem rég a Snapchat csapatához csatlakozott. Két másik rangos vezető, Sara Sperling és Mike Randall is beállt az ellenfélhez, de ők nem is maradtak sokáig, viszont legalább 20 ex-Facebookos dolgozó jelenleg is a Snapchat sorait gyarapítja.

Az biztos, hogy a két cég közötti meccs egyáltalán nincs még lefutva, és a Facebook sem dőlhet hátra kényelmesen, mivel a Snapchat nagyobb veszélyt jelenthet számukra, mint azt elsőre gondolnánk. 

via Business Insider

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat