Egyre többen költözünk be McLuhan „világpaneljába”

Két friss stream applikáció épp készül újra-megváltoztatni a távközlés jövőjét.

Ha McLuhan szerint a tömegkommunikációs vívmányok egy úgynevezett „világfaluvá” zsugorítják a bolygónkat, akkor kis túlzással elmondható, hogy a két új live-streaming app – a Periscope és a Meerkat – egyenesen egy világpanelba tömörít mindenkit.

A live-streaming ötlete nem új, más programok is foglalkoznak ezzel (például a Twitch, vagy éppen a magyar fejlesztésű Ustream). Ami új, az a módszer, amivel dolgozik. Ugyanis a Periscope és a Meerkat segítségével egy gombnyomásra azonnal stream-csatornát indíthatunk a telefonunk kameráján keresztül.

Ez azt jelenti, hogy ha bárhol, bármi történik, a világ bármely táján, nagyjából fél percen belül élőképes tudósítást kaphatunk, ha van a környéken felhasználó és éppenséggel van felhasználható sávszélessége is. Pontosan úgy, ahogy nem rég történt New York-ban, amikor is egy ötemeletes épület gázrobbanás következtében kigyulladt és összedőlt. Még a hatóságok sem érkeztek ki a helyszínre, de live-streamet már közvetítettek a lángoló épülettől egy méterre.

Érdekes, hogy a két applikáció elkezdett egymással rivalizáni, sőt a Periscope-ot a Meerkat jelenléte (és a Twitter ébersége) hívta életre. Mikor a Periscope már a Twitter ölében csücsült, a Meerkat elkezdett fokozatosan a Facebook felé kúszni, bár piaci hátránya még így is jelentős. A Periscope az első 10 nap alatt felhalmozott 1 millió felhasználót, a Meerkat pedig kijelentette, hogy mostantól kompatibilis a Facebookkal, így aktív profillal is lehet rá regisztrálni. Természetesen közben mindkettőbe folyamatosan ömlik a pénz, és ez egészen addig megy, míg végül teljesen alul nem marad a másik.

Sokan meglátták a lehetőséget a két applikáció nyújtotta előnyökben. Csakhamar egy sor híresség is regisztrált, így élőben követhetjük, ahogy éppen esznek, vagy csináljanak akármit, amit a sztárok szoktak. Tévécsatornák is felfigyeltek az ölükbe pottyant lehetőségről, így elképzelhető, hogy hamarosan elindulnak a live-streaming megosztó csatornák – például a szárnyát bontogató, Comcast Xfinity Share applikációja. Létrejöttek ügynökségek, amik kifejezetten Meerkat és Periscope marketinggel foglalkoznak, úgyhogy a közeljövőben a reklámok is beköltözhetnek a streamekre.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy „nade a jogok”? Erre kitűnő példa az „évszázad meccsének” emlegetett Floyd Mayweather, Jr. és Manny Pacquiao boxmérkőzés esete. Mert aznap este nem csak ők ketten küzdöttek, hanem a meccset közvetítő HBO és a több száz Persicope live-streamelő is. Nagyon sokan döntöttek úgy, hogy ha már ott vannak a meccsen – pocsék minőségben ugyan –, akkor végigközvetítik az egészet, és még többen döntöttek úgy, hogy ezt tévé előtt végig is nézik. Volt rá példa, hogy egy stream elérte a tízezres nézettséget, ezzel pedig egymaga csaknem egymillió dolláros bevételkiesést okozott az HBO-nak – ha számoljuk azt a rengeteg egyszeri, 100 dolláros regisztrációs díjat, amit az HBO elkért a meccsért a tévénézőktől. Természetesen ez kalózkodás, de ahogy a többi kalózmédiát, így ezt sem fogják tudni megszüntetni, maximum csak mérsékelni.

Ez ugyan a jövő zenéje még, bár egyre rohamosabban közeledik. A két új app alaposan megmozgatta a streaming piacot, ez tény, de hogy hova fut ki rivalizálásuk még nem tudni. Addig is dőljünk hátra és nézzünk lemenő napot egy san fransiscói felhőkarcolóról, reggeliző hírességeket, vagy házibulizó, részeg francia tinédzsereket, mert voyeurködni jó dolog.

via Index, Verge

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat