Együtt okosabbak lesznek?

Megveszi a Microsoft a Nokiát – pontosabban a finn cég mobiltelefonokért és szolgáltatásokért felelős részlegét.  

A Microsoft 5,4 milliárd eurót fizet a Nokiának a kérdéses üzletágakért, valamint a Nokia Here térképszolgáltatásért. Egyúttal a Nokia összes szabadalmához is hozzáférést kapnak, 10 évre. A döntés következtében a finn cég 32 ezer alkalmazottja kerül át az amerikaiakhoz. A tranzakció Steve Ballmer leköszönő Microsoft vezető utolsó nagy döntése.

 

A hír sokkoló, de nem meglepő. Az okostelefonpiacon lassan két és fél éve igen szoros volt a két cég együttműködése, a Nokia zászlóshajóként működött a Windows Phone rendszert használó gyártók között. A Microsoft pedig szoftvercégből igyekezett eszközöket és szolgáltatásokat is kínáló gyártóvá válni, körülbelül az Apple mintájára. Ennek első lépése a saját táblagépük bemutatása volt, így kézenfekvő volt a telefonpiac felé mozdulniuk. A Nokia bekebelezésével ehhez minden a rendelkezésükre áll. Azaz a Microsoft végre házon belül le tudja fedni az átlagos felhasználó teljes eszközigényét: telefon, táblagép, tévézésre is alkalmas játékkonzol, mind Windows operációs rendszerrel és Microsoft szolgáltatásokkal. Már amennyiben a vásárlókat meg tudják győzni ennek a hasznáról.

Ugyanis most két olyan cég kel egybe, amiket erősen megtépázott a piacon az elmúlt években végbement forradalom. Ahogy a Nokia lassan vette fel a kesztyűt az okostelefon-robbanással, ugyanolyan nehézkesen reagált a Microsoft a táblagépek és a hordozható eszközök elterjedésére. Hiába készített a Nokia gyönyörű és ügyes gépeket a Lumia sorozatban, hiányzik mögülük az a felhasználóbázis, kiforrottság, ami a konkurenseknél megvan. Ugyanez igaz a Microsoft Surface táblagépeire. Egyik cég sem tudta nagy számban meggyőzni a konkurensek felhasználóit, hogy váltsanak.

 

Az üzlet nagyjából 2014 első negyedére fejeződik be, onnantól számíthatunk valódi változásokra. Addig minden marad a régiben, azaz a Nokia mellett továbbra is lesznek más Windows Phone-t használó gyártók (Samsung, HTC). Sokan ahhoz hasonlítják ezt, mint amikor a Google megvette a Motorolát – az Android utána is a fő operációs rendszer maradt a többi gyártónál. De hosszú távon lehetséges, hogy a Microsoft magára marad az okostelefonok között. Egy másik kérdésre viszont lehet, hogy hamarabb választ kapunk. Iparági pletykák szerint a Nokia mostani vezérigazgatója, Stephen Elop követheti Steve Ballmert a Microsoft vezérigazgatói székében.

Nagyon nehéz ebben a pillanatban megmondani, hogy milyen hatással lesz ez a döntés az érintett cégek jövőjére. A Microsoft 2018 végére 15 százalékos részesedést szeretne magának a globális telefonpiacból. A pénzügyi, mérnöki háttér mindenesetre ott van mögöttük, de ha nem tudják megtéríteni az Android és Apple-hívőket, hosszú és fájdalmas hattyúdalra számíthatunk csupán.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat