Ejnye lányok! - Beastie vs. Goldie

Lassan egy hete tart a vita arról, hogy tudott-e a GoldieBlox játékgyártó vállalat a Beastie Boys elhunyt tagjának utolsó kívánságáról. Egy biztos: a zenét már kicserélték a kérdéses videó alatt.

Alig egy hete jelent meg Youtube-on az amerikai GoldieBlox játékgyártó vállalat legújabb videója, melyben olyan játékokat népszerűsítenek, amelyek felkelthetik a mérnöki tevékenység iránt érdeklődő kislányok figyelmét. Ám a reklámfilm mégsem az ilyen gyerekek szüleinél ért célba, a Beastie Boys rajongók és maga az együttes is sokkal intenzívebben kezdett érdeklődni. (A reklámszakmáról nem is beszélve.) A nagy kíváncsiság, vagy nevezzük inkább nevén, felháborodás kiváltója a film alatt hallható zene. Ez ugyanis a Beastie Boys „Girls” című slágere volt, ráadásul úgy beállítva, mintha parodizálnák azt.

A hiphop banda amúgy is nehéz időket él, hiszen tavaly elveszítették egyik tagjukat, Adam Yaunch-ot, aki rákban hunyt el. Bár már korábban is egyetértettek abban, hogy zenéjük soha semmilyen terméket népszerűsítő filmben nem lesz hallható, tavaly, Yaunch kérésére ezt ismét megfogadták. Ez volt az utolsó kívánsága. Mindez nem titokban történt, köztudott volt az együttes álláspontja a reklámokkal kapcsolatban. E tények ismeretében elég nehezen védhető a GoldieBlox húzása.

A Beastie Boys elég hamar kifejezte nem tetszését a játékgyár felé, ám a híresztelésekkel ellentétben nem perelték be őket. Ennek ellenére a GoldieBlox „válaszul” perrel kezdett fenyegetni, mondván ők csak egy átdolgozott, ártatlan kis paródiát mutattak be, és most áldozatul estek a gonosz zenészeknek. (Ha elég átdolgozottnak minősül egy szám, akkor az amerikai jog szerint már szabadon felhasználható. Ez a „fair use”.)

Később már állították, nem tudtak a fogadalomról, nem állt szándékukban tapintatlannak lenni. Ám nem ezt támasztja alá az a rekord sebességgel kiadott nyílt levél, melyben a fiúktól kapott közleményre reagálnak. Sőt, úgy tűnik ez egy nagyon gonosz, előre eltervezett marketinghúzás volt. (Kivárták a botrányt, majd „komótosan” előhúzták a firkálmányt a zsebükből.) Ezzel ugyanis nem (csak) a szülők, hanem a világ figyelmét is magukra vonhatták. Nekünk tehát úgy tűnik, hogy a videó eredeti célja a befektető keresés volt. A GoldieBlox egy frissen indult kezdeményezés, egyelőre kevés támogatóval, ezért nem jönne nekik rosszul, ha találnának még néhányat. Azok pedig, akik szívesen szállnak be ilyen startupokba, kimondottan kedvelik az agresszív marketing stratégiát használó márkákat, hiszen ez céltudatosságot sugall. Bármit is jelentsen ez. Az sem lehetett utolsó szempont az „evil plan” kidolgozása során, hogy egy ilyen botrány kapcsán sokan kezdik majd emlegetni a nevüket, a Google a Beastie Boys nevével együtt dobja majd ki őket.

A videó alatt mára lecserélték a számot egy nehezebben felismerhető „Girls”-re, de még most sem biztos, hogy él a „fair use”. Ezt a cselekedetet ezekkel a mondatokkal kommentálták: „Nem akarunk harcolni veletek! Szeretünk benneteket és nagy rajongóitok vagyunk!” Na persze…

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat