Elindult a német Huffington Post

Sokan tiltakoztak a német piacon most megjelenő, ingyenesen olvasható Huffington Post online magazin ellen, akik bevételeiket reklámhirdetésekből szerzik. A Springer vezérigazgatója egyenesen az „újságírás anti-modelljének” nevezte.

A Huffington Post médiacsoport és a német Burda Holding Tomorrow Focus vállalat közösen indította el a Huffington Post (vagy, ahogy sokan rövidítik: HuffPo) online magazin német verzióját. Az új változat megjelenésével a Huffington Post már kilenc országban/régióban van jelen. (Kanada, USA, Anglia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Németország, Japán, valamint Magreb – Észak-Afrika egy nagy régiója.) A két nagy médiavállalat üzleti terve szerint két év alatt közel 3 millió eurót fordítanak a magazinra. Azt remélik, az újság három év alatt nyereségessé válik, valamint, hogy öt év múlva éves árbevétele eléri majd a 10-15 millió eurós szintet és helyet kap a legolvasottabb német portálok között.

A német Huffington Post az amerikai oldal mintájára fog működni, 15 hivatásos újságíró szerkeszti, míg a tartalmakat ingyen dolgozó blogszerzők állítják elő. A magazinban főleg hírek, blogbejegyzések, valamint vendégszerzők véleménycikkei jelennek meg. Már az első nap olyan hírességek publikáltak az oldalon, mint Robert Zollitsch, freiburgi érsek, aki a halálbüntetésről írt vagy Rene Obermann, a Deutsche Telekom igazgatótanácsának elnöke, aki a „gigabit” társadalom kialakulásáról értekezett.

Az ingyenesen elérhető, profitot a hirdetésekkel termelő online magazint sokan bírálták a német média szereplői közül. A német lapkiadók szövetsége szerint a Huffington Post támadás az online „előfizetéses” rendszerrel próbálkozó sajtómédiumok ellen. De azt is erősen kifogásolták, hogy sokan az újság szerzői közül semmilyen juttatást nem kapnak, holott Németországban a szerzői jogok tulajdonosainak megfelelő díjazás jár. A legkomolyabban a Springer lapkiadó vállalat vezérigazgatója, Matthias Döpfner lépett fel a Huffington ellen, és egyenesen az „újságírás anti-modelljének” nevezte. (Ennek oka többek közt az is, hogy tartanak az új versenytárstól, miután az egyik legnagyobb újságjuk, a Die Welt online verziója nem régen vált fizetőssé.)

A Huffington Post minderre azzal vág vissza, hogy ez a modell mindenkinek jó, hiszen bárki publikálhat az oldalon, aki igazán ért valamihez, legyen az a sport, gasztronómia, design vagy bármi más. A magazin segítségével könnyedén juttathatják el véleményeiket és ötleteiket az érdeklődőknek, ismertté válhatnak. Sebastian Matthes főszerkesztő egy rádióműsorban hozzátette, hogy „ (…) nem lehet garantálni, hogy az erőfeszítés meg is éri. Biztosan lesznek csalódott bloggerek és vendégszerzők, akik írásait kevesebben olvassák majd, mint amire számítottak.”

A főszerkesztő azt is megjegyezte, a német magazinok közül sokan csak álmodnak egy olyan szerkesztőségi rendszerről, mint amilyen a Huffington Post-é. A rendszer ugyanis nyomon követi, hogy az egyes sztorik milyen karriert futnak be Facebook-on és Twitter-en, az eltérő olvasói csoportoknak pedig automatikusan több verziót készít elő a cikkekből. (Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ugyanazt a cikket más-más címekkel és illusztrációkkal látja el.) Azt azonban, hogy mi jelenjen meg az oldalon, nem az algoritmusok döntik el, hanem az újságírók.

Az amerikai Huffington Post 2005-ben indult. Naponta 1600 cikk jelenik meg rajta, melyeket havonta 50 millióan olvasnak. A 30 ezer bloggertől származó írások alá havonta 8 millió kommentárt fűznek. A Pulitzer-díjjal kitüntetett online magazint 2011-ben felvásárolta az AOL internetszolgáltató 315 millió dollárért. Az alapító Arianna Huffington a médiacsoport elnöke.

Szeptember közepén egy Huffington Post-tal kapcsolatos magyar sikernek is örülhettünk. Hidvégi Tom a Laboratory Group ügyvezetője ekkor lett vendégszerző az amerikai verziónál. A Markethinking.net elnevezésű blog vezetője heti rendszerességgel publikál marketing témában. Blogja három hét alatt 2600 követőt gyűjtött, így nem volt meglepő, amikor Arianna Huffington pozitív választ adott Hidvégi megkeresésére. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat