Éljen, megjött a Netflix!

Össze is szedtük nagy vonalakban, mit érdemes tudni róla.

Örömünnep volt a tegnapi nap, amikor is Reed Hastings bejelentette az idei CES színpadán állva, hogy az előadással egyidőben kiterjesztik a Netflix elérhetőségét további 130 országban, melyek közt Magyarország is szerepelt. Sőt mi több, várni sem kellett, ugyanis tegnap óta bárki igénybe is veheti a szolgáltatást. Már akinek van internete.

Mi az a Netflix?A Netflix egy eredendően amerikai, on-demand, streaming csatorna. Ez azt jelenti, hogy bárki, akinek van Netflix feliratkozása és internete valamelyik eszközén, az kedvére válogathat a műsorok közt, akárhol, akárhányszor, akármikor. A Netflix terjedéséhez köthető a cord-cutting arányának a növekedése is, erről a jelenségről bővebben itt írtunk. A céget 1997-ben alapította Marc Randolph és Reed Hastings. Alapvetően online, DVD forgalmazással foglalkoztak, két évre rá pedig elindították a feliratkozói rendszerüket. 2015 októberében globálisan már 69.17 millió feliratkozót és több sikereses sorozatot (Orange is the new black, House of Cards, Daredevil) tudhattak már maguk mögött.

A Netflix eredetileg 60 országban működött, így a mostani bővítés igencsak nagyléptékűnek számít. Az egyik nagyobb falat a listán Kína, ahol egyrészt idáig bizonyos mértékben korlátozták a streaming szolgáltatásokat, másrészt – csakúgy mint Indiában – rengeteg potenciális internetfelhasználó él.

De miért is ilyen nagy durranás ez a Netflix?

Originál kontent

A csatorna egyik legnagyobb erőssége, hogy rengeteg saját tartalmat állít elő, legyen szó sorozatról, vagy játékfilmről. A Daredevillel kezdve sikeresen integrálták a Marvel filmes univerzumát, és az ezzel járó rengeteg képregényrajongót, ami viszonylag nagy fórt jelent. Jessica Jones, Bojack Horseman, Narcos, Orange is the New Blakc, House of Cards, de még Adam Sandler új filmje a The Ridiculous 6 is saját gyártású tartalom. A paletta sokszínűsége nem véletlen, ugyanis a Netflix többet költhet idén tartalomgyártásra, mint az HBO, a Hulu, az Amazon és a Showtime egybevéve. Állításuk szerint 2016-ban 600 órányi saját tartalommal állhat elő a csatorna.

A skála természetesen folyton bővül, újabb stúdiókat berántva a gépezetbe. Nemrég például a DreamWorks-szel kötött szerződésüket bővítették ki, melynek értelmében nemcsak a filmek streaming jogait kapták meg, de új közös koprodukciók is kilátásba kerültek.

Algoritmus

A másik nagy erősség a Netflix algoritmusa, ami a film-, sorozatfogyasztási szokásainkat figyelembe véve kínál fel új, számunkra relevánsnak tűnő műsorokat, ezzel is örökre a képernyők, és a végeláthatatlan sorozatok elé bilincselve minket.

Hastings azt is elárulta, hogy a jövőben elképzelhető, hogy a Netflix hangulat alapján fog néznivalót felkínálni nekünk. De ez még tényleg odébb van.

Ha valaki kedvet kapott volna a regisztrációhoz, az Index Így kezdjen bele a korlátlan netflixezésbe cikkéből megtudhatja, hogyan álljon neki.

Aztán csak módjával a Netflix & Chill-el!

via Adweek, Médiapiac

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat