Előrejelzések szerint kemény éve lesz az Apple-nek

De hosszú idő után először, nem pozitív értelemben.

Az Apple jelenleg a világ legnagyobb cége, még leírni is sok, de 595 milliárd dolláros piaci értékkel. Ebben a negyedben is jelentős, 77 milliárd dolláros eladási mutatókat várnak, pedig nem minden klappol a házuk táján.

Ennek az oka röviden annyi, hogy a történelemben most először negatívba fordulhatnak az iPhone eladások, az új termékek – köztük a forradalminak titulált Apple Watch és az Apple TV –, a szolgáltatások és a szoftverek pedig nem szóltak akkorát, amekkorára számítottak.

Közhelynek számít, de az Apple sikere abban rejlik, hogy a legjobbat gyártja a fogyasztók számára legfontosabb elektronikai cikkből: az okostelefonból. A smartphone annyira fontos, hogy mára már sok szempontból maga mögé utasította a TV-t, a játékkonzolokat, a latopot, de sokak számára még az autókat is.

Mint minden nyilvánosan jegyzett tech-cég, az Apple-t is az alapján értékelik, hogy mennyire képes növelni a keresetét és a bevételeit is egy adott időszakban. Most viszont egyre jobban úgy tűnik, hogy 2016-ban az iPhone eladások átcsapnak negatívba. Sőt, bizonyos elemzések szerint akár 6, az első hónapokban pedig 10%-os csökkenés is bekövetkezhet. Ez azért érintené nagyon rosszul az Apple-t, mert az előző negyedben a bevétel 63%-a iPhone eladásokból származott. Tehát, ha ez csökken, akkor az összbevétel is láthatóan csökkenhet, mivel nincs más olyan tényező az Apple palettáján, ami kihúzhatná őket a bajból.

  • Az iPad szekció ugyanis szintén csökken, és semmi jelét sem mutatja, hogy elkezdene felfelé kúszni.
  • A Mac-ek jól muzsikálnak, de az elmúlt negyedben csak a bevételek 8%-t tették ki.
  • Az Apple Watch még új, tehát növekvőben van, de szintén túl kis szeletét teszi ki az összbevételnek.  

Az Apple 2015-ös termékeit először kitörő lelkesedés, majd egy elég nagy anti-klimax követte. Nilay Patel, a The Verge-től úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi Apple termékek inkább béta verziók voltak, tehát nem álltak még teljesen készen a szereplésre.

Patel legnagyobb aggodalma az volt, hogy az Apple megpróbált olyan termékeket bemutatni, amelyek arra voltak hivatottak, hogy nagy platformokként működjenek, mint az iPhone, de nem voltak annyira erősek, hogy bevonzza a fejlesztőket.

A recens Apple termékek, vagy azért nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, mert túl keveset tudtak, vagy azért mert éppen túl sokat akartak kihozni belőle hirtelen – például az Apple Watch esetében – és ezért túlzsúfolt lett. Vagy egész egyszerűen csak egy olyan sorba álltak be, amiben már szerepelt egy sokkal jobban összetett, fejlettebb példány, mint ahogy ezt láthattuk az Apple Music – Spotify, Apple Maps – Google Maps esetében is.

Egyszóval, az Apple-nek első sorban nem hardveresen kellene fejlődnie, hanem inkább a szolgáltatás és szoftver szekcióját kellene kipattintani. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy az Apple-nek lőttek, és már el is áshatjuk a céget, csak simán egy furább korszak fog következni, amiben egészen új távlatok nyílhatnak meg előttük, ha jól csinálják. 

via BI

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat