Eltűnt gyerekeket segít megtalálni a Facebook új alkalmazása

Maga Mark Zuckerberg számolt be a nagyszerű hírről Facebook-oldalán.

Január 13-a óta működik az Egyesült Államokban a Facebook Amber Alert alkalmazása, ami a jövőben megkönnyíti az eltűnt vagy elrabolt gyermekek keresését. Mark Zuckerberg erről saját oldalán posztolt néhány mondatot, melyben leírja, az elmúlt években több olyan esetet is láttak, amikor valaki a közösségi oldalon kutatott egy elrabolt gyermek után, és végül sikerrel járt. Csapatával ezért úgy döntöttek, készítenek kifejezetten erre a célra egy alkalmazást, hogy megkönnyítsék a családtagok és a rendőrség munkáját.

A megvalósítás során partnerkapcsolatba léptek a National Center for Missing and Exploited Children gyermekvédelmi szervezettel, ami kifejezetten az eltűnt/elrabolt, bántalmazott gyerekekkel foglalkozik.

A Facebook Amber Alert alkalmazása akkor fog működésbe lépni, ha a hatóságok közzétesznek egy eltűntet az Amber Alert oldalon. Ekkor a közösségi oldal egy poszt formájában összefoglalja a személy elrablásával kapcsolatos összes információt (fénykép, rendszám, autó típusa stb...), és megosztja azt olyan felhasználók oldalán, akik azon a környéken élnek és esetleg láthattak valamit. Amennyiben ők maguk nem tudnak segíteni, tovább oszthatják ismerőseik között a felhívást.

Emily Vasher, a Facebook biztonságpolitikai menedzsere elmondta, fontosnak tartja, hogy az emberek tudják, nagyon ritka, hogy valaki ilyen személyre szóló posztot kapjon, ezért ha ez megtörténik, járjon nyitott szemmel és próbáljon segíteni.

Az elrabolt gyerekek többségét sajnos már az első négy órában meggyilkolja elrablójuk, mondta el John Walsh, a National Center igazgatója az ABC-nek. Ezért is fontos, hogy minél jobban kiaknázzuk a Facebookban rejlő lehetőségeket, és gyorsan fény derüljön hollétükre. Az új alkalmazás valószínűleg a vidéki térségekre lesz nagyobb hatással, ahová sajnos nem mindig ér el a törvény keze, tette hozzá.

John Walsh egyébként pontosan tudja miről beszél, ugyanis 6 éves kisfiát 1981-ben elrabolták és megölték. Most azt mondja, talán ha akkor lett volna Facebook Amber Alert, megmenthették volna.

Európában egyelőre még nem él az alkalmazás, de az Amber Alert Eu hivatalos oldala igen.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat