Eseménymarketinget tessék, eseménymarketing mindenkinek!

Lassan már ott tartunk, hogy beállhatunk a metróaluljáróba az aktuális évszakhoz igazodó árusok mellé és egymást túlharsogva kántálhatnánk: "Eseménymarketinget tessék, eseménymarketing mindenkinek!”

Miért is? A fogyasztók kezdik kinőni a hagyományos reklámokat, és az igényeik formálódásával illene a célzott marketingnek is követni ezeket a változásokat. Ez így mind szépen, és pláne logikusan hangzik, de felmerül a kérdés, hogy miként lehet egy kis figyelmet elcsípni a nagy reklámzajban. Erre az egyszerű kérdésre csontból rávágják az okosok: eseménymarketing a titok nyitja! A reklámok egymást túllicitálva és erőszakosan akarják legyűrni a versenytársakat és kisajátítani a fogyasztó figyelmét. Ha ebben a kis videóban a television szó helyére az advertisement-et tesszük, ugyanolyan helytálló lesz az üzenet.

Miért is olyan hatásos az eseménymarketing? Gondoljunk csak bele, a vásárlót kiragadják a fogaskerékből egy pillanatra. Vicces, szórakoztató vagy akár zavarba ejtő akció kellős közepébe lökik és lesik a „vergődését”. Mindez tényleg jó és beszédtémát generál pár száz ember számára, de nem minden ehhez hasonló kezdeményezés fog futótűzként terjedni az internet hasábjain. Szerencsére még nem tartunk a lerágott csont kategóriánál, és nem jutott a flashmob sorsára. De ha a kevésbé életképes ötletek is megérik a megvalósítás pillanatát, akkor hegymenetből könnyedén a lejtőn találhatja magát ez a műfaj is.

Miután az ördögöt felmázoltuk a falra, azért lassítsunk le egy kicsit. Az eseménymarketing valóban a virágkorát éli. Hatásfoka igen magas és elég pozitívan reagálnak azok, akiket elcsíp. Azonban nem véletlenül fújtuk meg a vészsípot, ha folyamatosan betolakodunk a fogyasztók privát szférájába és akarata nélkül belekényszerítjük valamilyen szituációba. Ez különösen akkor, amikor – kicsit kitekerten fogalmazva, – nem aktív tevékenységet végez, nagyon visszavetheti a márka iránti elkötelezettségét.

A Coca-Cola a közelmúltban robbantott, újabb lehengerlő és sikeres kampányt vitt véghez. Lassan már fel sem lehet sorolni, annyi kreatív és ötletes kezdeményezése van és szerencsére mindig jó ütemben kapja el a fogyasztóit. A Zero Clue kampánya szenzációs, precízen megtervezett és felépített szituációba helyezik a gyanútlan kólaivót. Nem tolakodó, rendkívül humoros és még a külső szemlélő számára is rendkívül szórakoztató. Az ember jóformán azt kívánja, hogy vele történjen meg mindez.

Kíváncsian várjuk, hogy miként alakul majd az EM sorsa, és hogy idehaza mikor gyűrűzik be nagyobb horderejű EM-kampány, amit mi is büszkén mutathatunk fel a reklámszakmában.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat