Európa Internete, mi lesz veled?

Erről döntenek ma a döntéshozóink.

Ma kerül az Európai Parlament elé a netsemlegességet módosító törvényjavaslat – illetve jelen pillanatban is tart a tanácskozás. Ez elsőre teljesen ártalmatlannak tűnhet, de már régóta tudjuk, hogy ha valamiben benne van az „internet” szó, annak tétje van. Bizonyos elemzők szerint most épp igen csak nagy.

A netsemlegesség jó

Azért mert gátat szab bizonyos szolgáltatóknak, akik pénzt fogadhatnak el azért, hogy bizonyos oldalak gyorsabban töltődjenek, ez pedig magával vonja azt, hogy akik nem fizetnek, azoknak lassabban jeleníthetik meg tartalmaikat. Ez rossz, sértené a versenyhelyzetet, meg amúgy is a neten egyenlőség van. Többek közt erről is szól az éppen tárgyalt törvényjavaslat, aminek első verzióját már 2014 áprilisában elfogadták, a roaming díj eltörlésével egy lapon. Ha a mostani módosított javaslatot megszavazzák, akkor az az egész EU-ra nézve törvényszerű lenne.

A netsemlegesség rossz

A bonyodalom ott kezdődik, hogy a miniszterek az új javaslatba kiskapukat helyeztek el, amik bár jó célt szolgálnának, visszafele is elsülhetnek. Ugyanis a fontosabb szolgáltatások (amik egyelőre még, de már nem az annyira távoli jövő zenéi) számára engedélyezhetni lehetne a nagyobb sávszélességet.

Ezekkel a kiskapukkal az a gond, hogy igen csak tágan lehet őket értelmezni. Egyrészt aggodalmas pontként tüntetik fel azt, hogy ha valakinek lenne elég pénze bevásárolnia magát a kivételezett helyzetbe – minden bizonnyal nagyobb cégek –, a kisebbek kiszorulnak a versenyből.

Másrészt az adatforgalom felhasználási módjait is lazán kezeli. A Facebook például csinált már olyat, hogy fizetett a szolgáltatónak, hogy a Messengeren történő hanghívások ne számítsanak adatforgalomfelhasználásnak, ezzel viszont kiszoríthatják azokat a szolgáltatókat, akiknek ez a főprofiljuk – például Viber, ami szintén nem jó.

Bonyodalmat szülhet az adatforgalom osztályozási rendszere is. Ez azt jelenti, hogy lenne olyan netes tevékenység, ami hátrébb kerülne a listán, így lassabb lenne a szolgáltatás – például Torrent, alkalmazásokon belüli hanghívások –, és lennének olyanok, amik prioritást élveznének. Mivel nagyon sok minden titkosított formában él az interneten, ezeket a tartalmakat is lassíthatják, nehogy valaki ezt felhasználva játssza ki a szabályt. Emiatt vagy tényleg lassul nagyon sok minden, vagy egyre több tartalom lesz titkosítatlan, ami ugyancsak nem kedvező.

Most akkor hogy lesz?

„A hálózatok, így a teljes internetezés élményének minősége is romolhat, gyakoribbak lehetnek a leállások, a lassulások, mobilos fronton pedig nagyobbak lehetnek a lyukak a lefedettségben. Hosszabb távon pedig, ha nem lesz pénzük a partnerségekből, a netszolgáltatóknak muszáj lesz több pénzt szedni a felhasználóktól: növekedésnek indulhatnak az előfizetések árai” – írja a HVG.

Reméljük ezekre nem lesz példa, vagy ha még is, születik rá átfogó megoldás. Addig is várjuk ki a végét.

via HVG, Verge

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat