Ezek a cégek mind meg akarták vásárolni a Facebookot

Sőt, van olyan köztük, ami háromszor is.

A Facebook jelenleg egy megközelíthetetlen médiaóriásként tornyosul az emberek és a cégek fölé. Nehéz, sőt igazából lehetetlen elképzelni egy anyavállalat függésében, pedig startup korábban – és még később is – többen is sorba álltak a Zuckerberg cégéért meséli David Kirkpatrick, a The Facebook Effect című könyvében.

2004-ben, 4 hónappal a TheFacebook.com indulása után máris kopogtatott egy titokzatos, new yorki befektető, 10 millió dollárral a zsebében, de Zuckerberg egy percig sem vette komolyan az ajánlatot.

2004 nyarán megjelent az ajtóban néhány Google ügynök is, amikor Zuckerbergék még Palo Alto-ban béreltek házat a kolis haverokkal, az együttműködésről és az esetleges felvásárlásról tárgyaltak.

2005-ben a Facebook a The Washington Post-tal tárgyalt egy nagyobb befektetésről, amikor is a Viacom letett 75 millió dollárt az asztalra, de nem igazán törődtek velük sem. Majd még abban az évben visszajöttek még egyszer, miután rájöttek, hogy az MTV nézői egyre több időt töltenek az oldalon. De akkor sem jártak nagyobb sikerrel.

2005 tavaszán, mielőtt eladták volna a MySpace-t a News Corpnak, Chris DeWolfe CEO is bejelentkezett, hogy alkalomadtán felvásárolja a riválist. Zuckerbergék találkoztak is vele, de elmondásuk szerint csak azért mert érdekes fickónak tartották és kíváncsiak voltak a MySpace-re. Fél évre rá a News Corp digitális igazgatója, Ross Levinsohn is tárgyalt velük, de Levinsohn akkor attól tartott, hogy a Facebook nem fogja tudni tartani az iramot. Hát so-so.

2005-ben még egy vevő akadt: az NBC, erről viszont kevés információ áll rendelkezésre. De valószínűleg a végeredmény itt is egy nem volt.

2006 elején a Viacom annyira kétségbe volt már esve, hogy visszajött harmadszor is, ezúttal másfél milliárd dollárral. A Facebook majdnem belement, de ez is kevés volt nekik, a Viacom viszont berágott és többet nem is keresztezték egymás útját.

2006-ban a Yahoo 1 milliárd dollárt ajánlott fel Zuckerbergéknek. Unszolták, hogy fogadja el, de éppen akkor indították a News Feed-et, és kiszámolták, hogy a cég többet érhet 1 milliárdnál. a Yahoo később 850 millióra módosította az árat a gyenge Q2-es teljesítmény után, amit 10 perc alatt elutasított a cég. Ősszel újból visszatértek, de megint rosszkor, mert a Facebook akkor terjesztette ki a regisztrációt, szóval ismét elutasították őket.

2006 közepére befutott az AOL is. Ők néhány alcég eladásával kínáltak volna több mint egy milliárd dollárt. Az ötletet maga az anyacég, a Time Warner CEO-ja fúrta meg, és azt mondta, hogy ha tudnak ezek nélkül az alcégek nélkül működni, akkor tényleg adják el, de a pénzt inkább tartsák meg maguknak.

2007-ben a Google-nek volt még egy próbálkozása, ami végül szintén nem valósult meg, majd megérkezett az utolsó versenyző is: a Microsoft. A megvásárlás helyett a cég inkább egy ajánlatot tett Ballmeréknek, ami azt foglalta volna magába, hogy a Microsoft vásárolhatottvolna magának egy "kisebb" szelet részvényt, majd félévenként eldönthette volna, hogy akarnak-e további 5%-ot a cégből. Ezzel 5-7 év alatt átvehették volna a teljes céget, de az egyezséget végül nem kötötték meg. Viszont ha már ott volt a Microsoft megvásárolta a részvények 1.6%-t negyedmilliárd dollárért, amivel a Facebook értéke felugrott 15 milliárdra. Ennek annyira örültek, hogy a Facebook megígérte, ha a Google komolyabb ajánlattal közelítené meg őket, akkor azt jelezni fogják a Microsoft felé.

Ezután nem érkezett több ajánlat, egyrészt a csillagászati ár miatt, másrészt azért, mert ha bárki is megvenné a Facebookot, abba a Microsoftnak is lenne beleszólása.

via Business Insider

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat