Facebook Garph search

Noha már év elején beharangozták a Facebook Graph search szolgáltatást, még mindig csak azon felhasználók között érhető el, akik amerikai angol nyelven használják a közösségi oldalt.

Mi ez?

A Facebook új keresője, amely segít összegyűjteni azokat az információkat a közösségi hálón belül, amelyek egyébként is rendelkezésünkre állnak, de csak nehezen, akár órákon keresztül bukkanunk csak rájuk, vagy egyébként eszünkbe sem jutna kutatni utánuk. Gondolok az összetett keresésekre, amikor például azokat az ismerőseinket keressük, akikkel egy egyetemre jártunk, már házasok, van gyermekük és szeretnek palacsintát enni, miközben AC/DC-t hallgatnak. Sőt kereshetünk videókra, képekre, helyekre is. Mindezt még csak angol nyelven, így a magyar nyelvet használóknak még biztosan várniuk kell, kiindulva a kontextus alapú keresőrendszer összetettségéből.
A Graph Search másik érdekessége, ha nem találja a keresett kifejezést, a Bing kereső segítségével mutatja a webes eredményeket, mindezt a Facebook-on belül.


 
Hogyan működik?

A kereső összetett szempontok alapján listáz. Mindenben keres, tehát oldalakban, appokban, helyeken , ismerőseink véleményében. Az eredmények személyre szabottan rendeződnek, tehát kábé az összes eddigi Facebook-tettünket figyelembe veszi (profilunk, oldal kedveléseink, ismerőseink tevékenysége alapján, satöbbi). Továbbá az oldalak és appok fizetett hirdetésekkel kerülhetnek még előrébb és előrébb a keresőben, juhú!

 

Szóval a hashtag és Graph search még inkább aranybányává varázsolhatja brandünk marketingeseinek a közösségi hálót, de az óriási kampányok elindítása előtt, nem árt kicsit ráncba szedni az oldalunkat, ha eddig még nem tettük volna azt. Ugyanis az algoritmus összegezve név, kategória, URL, földrajzi hely, továbbá kulcsszavak, jelölések, hashtag-ek, csekkolások, lájkok és egyéb közösségi aktivitások alapján listáz bennünket különösképpen, ha Mark is úgy akarja.

 

Kecsmár Orsi

Stylers Management Group

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat