Facebook hashtag

Végre itt van, használhatjuk! Amit már nagyon irigyeltünk a Twitter, Instagram, Tumblr, Pinterest felhasználóktól, végre itt a Facebook hashtag!

Mire jó?

A közösségi csatornákon éhezünk az információra és előszeretettel termeljük is azt. Ez igen nagy káoszt és átláthatatlan információdömpinget tud okozni főleg, ha egy adott témát figyelünk. A Facebook inkább azt mondja, hogy a #- funkcióval kívánja előtérbe hozni a nagyszabású nyilvános eseményekről, emberekről szóló híreket, így ezzel sokkal kényelmesebb használatot, pontosabb keresési találatokat eredményeznek. (Itt jegyezném meg széljegyzet gyanánt, hogy mindez csodálatos lenne, ha a csatorna minden egyes felhasználója helyesen hashtag-elne.) 
A hashtag-et használva a tartalmakat kategorizálhatjuk, amivel azok automatikusan kattinthatóvá és kereshetővé válnak. Innentől kezdve címkére is kereshetünk, ami egy olyan hírfolyamot jelenít meg, amelyben a konkrét érdeklődésünknek megfelelő tartalmat fogjuk megtalálni. Ebből kifolyólag minden címke rendelkezik egyedi URL-lel is.

 

Hogyan használjuk?

Végtelen egyszerűséggel bejegyzésünk szövegébe/ után odabiggyesztünk egy # (kettőskereszt) karaktert, és mögé írjuk az általunk relevánsnak vélt, ékezet nélküli, egybeírt címkét.


Itt fontos szót említenünk az adatvédelmi beállításokról. Beállításaink élni fognak címkézéskor, tehát a nyilvános posztjaink a nyilvános hírfolyamban fognak megjelenni, de azokat, amiket csak a barátainknak teszünk láthatóvá, csak számukra fognak megjelenni. 
A Facebook-oló közönség többször is tapasztalhatta azonban, hogy egy-egy nagyobb fejlesztés után odalesznek adatvédelmi beállításai, erre azért érdemes ránézni. Például a Graph Search korszak indokolttá teszi a nyelvi beállítások változtatását, amelynek eredményeként szemöldökráncolva tapasztaljuk, hogy Facebook barátunk az összes posztot alapértelmezetten nyilvánossá tette. 

 

Működik vagy nem működik? Mennyire használják a felhasználók itthon? Miért jó a brandeknek?

Bár az átlag felhasználó-bázist elnézve, még kell egy kis idő, hogy automatikusan beépüljön a #hashtag használat. Tény, hogy általában nehéz egy új felhasználói szokást bevezetni a szolgáltatásba. 


Jelenleg és a jövőben inkább az oldal adminoknak és brandeknek rejt remek optimalizáló lehetőséget a címkézés, ami majd akkor fog kiteljesedett katartikus élményt okozni, amikor nálunk (a magyar nyelvet használó userek között) is elérhető lesz a Facebook Graph search szolgáltatás. 
Szóval, kedves márkák, hashtag-kampányra fel!

 

Kecsmár Orsi

Stylers Management Group

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat