Félnek az olaszok tésztát enni

Tíz kilóval kevesebb tésztát lapátolnak be az olaszok évente, mint 15 évvel ezelőtt. Félnek az elhízástól, ráadásul tésztát főzni nagyon időigényes is. 

Körülbelül tíz kilóval kevesebb tésztát főz ki és fogyaszt el egy olasz család egy év alatt, mint 15 évvel ezelőtt, derült ki egy tésztagyár felméréséből. A közvélemény-kutatásra válaszoló olaszok több, mint fele (51%-a) a hízástól való félelmében mondott le a korábban fogyasztott tésztamennyiségről, míg majdnem egynegyedük (24%) úgy gondolja, hogy tésztát főzni nagyon időigényes, pláne ha még szószt is készíteni kell hozzá. A felmérésből ugyan nem derül ki, hogy talján barátaink házilag készítik-e a farfalle tésztát és ezzel a megnövekedett idővel számolnak-e. Az viszont igen, hogy a makarónit már roppant unalmasnak tartják. 1999-ben az olasz famíliák még 42,9 kg tésztát ettek meg évente, 2005-ben 40 kg-ot, idén májusra pedig 30,9 kg-ra változott a 12 havi mennyiség.

A mediterrán táplálkozás szakértői szerint az olaszok nem "divatból" nem esznek annyi tésztát, mindössze étkezési szokásaik változtak meg. Hogy ez mit jelent? 2013-ban a legtöbb olasz család otthonán kívül fogyasztja el ebédjét és gyorsan ehető ételeket választ. (A spagettit nem lehet kutyafuttában belapátolni.) A háziasszonyoknak is kevesebb ideje jut a főzésre munka mellett, így gyakran gyorsfagyasztott, félkész ételeket készítenek, amik a gyorsan főzhető, 5-10 perc alatt elkészíthető tésztáknál is gyorsabban tálalhatóak.

A Barilla csoport marketingigazgatója, Giuseppe Morici ugyanakkor elmondta a La Repubblica olasz napilapnak, hogy bár az olaszok évtizedekkel ezelőtt több tésztát ettek, ma mégis több a túlsúlyos, mint akkor. Véleménye szerint a felesleges kilókat a helytelen táplálkozás és nem a tészta okozza. Olaszország éttermeinek étlapján több, mint 200 tésztafajta szerepel. A gyárak évente 3,3 millió tonnát gyártanak belőlük, ebből 1,8 millió tonnát exportálnak. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat