Félresiklott kampányok

Sokan úgy gondolkodnak, hogy a marketing világa az erős befolyásolás tudománya, és hogy a kampányok nagy része csak a pénztárcákba fúr lyukat. Néha ez a cél nem jön össze, de nem azért, mert a fogyasztó erős volt lelkileg…

Nehéz kikerülni a politikai és etnikai buktatókat, meg hát a Földön annyi humorérzék hiányos ember él. Folyton csak megsértődünk, meg kikérjük magunknak, meg belemagyarázunk, de hát ilyenek vagyunk. Nézzünk három olyan kampányt, ami kaphatott volna egy okosabb koncepciót

Absolut Vodka

Egy remek kísérlet arra, hogy hasznot húzzunk a mexikói hazafias önérzetből. Az Absolut Vodka útjára bocsájtott egy 1800-as Dél-amerikai térképet, mely a mexikói-amerikai háborúra utal, mikor is néhány Délnyugat-amerikai elfoglalta Mexikót. A headline a következő: „In an Absolut world”.

Mexikói szemmel nézve az Absolut Vodka hirdetése egy vérlázító ígéret arra, hogy ha Mexikó megveszi az ő likőrjüket, akkor visszaszerezhetik az Egyesült Államokat.

Amit alapvetően nem vett figyelembe az Absolut, az a tény, hogy van néhány szélsőséges, aki úgy gondolja, hogy Mexikó vissza tudna szerezni területeket Amerikától. Ez a kampány hasonló egyébként ahhoz a Budweiser reklámhoz, ami viccet csinál a rabszolga felszabadításból. 

Természetesen az Absolut azonnal bocsánatot kért a lehető legegyszerűbb módon,- rekord hosszúságú ügyfélszolgálatos üzenettel: „Megértettük, hogy a világ különböző részein máshogyan reagálnak, más szempontok alapján értelmezik a kampányt, mert nem értik a marketing stratégiát- mi emiatt kérünk bocsánatot” Más szóval, ha sértve érzed magad, az annak köszönhető, hogy nem érted az Absolut Vodka marketing csapatának látásmódját, és nem a cég hibája, hogy finoman szólva leszarják az amerikai történelmet.    

 

Abercrombie & Fitch Corners

Ázsiában a májusi hónap az amerikai örökségről szólt, egészen addig, amíg a Abercrombie & Fitch Corners útjára nem bocsájtott egy pólósorozatot, a fiatal ázsiai-amerikaiakat célozva. De ahelyett, hogy bármiféle ésszerű kutatást végeztek volna, hogy reális képet kapjanak arról, mit viselnének szívesen a soknemzetiségű diákok, rizsszedő, ázsiai kalapos, fogvillantó szűkszemű mesefigurákat alkottak, melyek képzeletbeli lutri szolgáltatásokat akarnak értékesíteni. Az ázsiai kétkezi munka kemény akaraterőt igényel, a pólók leminősítik a legismertebb ilyen munkákat. 

Igazából ázsiai szójátékot dekorálnak ki zavarba ejtő 18. századi karikatúrákkal, melyek nagyon gyengék, ráadásul kifejezetten sértőek.  A célcsoportot pedig nem gondolták át teljesen… 

A San Fransisco Chronicle bloggere azt írta, hogy miután meglátták az ázsiai Stanford egyetem hallgatói a pólót, email áradatot indítottak minden releváns online médiának. Mire az A&F cégen belül heves vita tört ki, és a  PR részleg csak ennyit tudott az esethez fűzni:”Mi Tényleg azt gondoltuk, hogy az ázsiaiak szeretni fogják azt a pólót. Mi viccet csinálunk mindenből: a nőkből, a kiszolgáló személyzetből, a futball vezetőkből, az Ír amerikaiakból, vagy akár a síelőkből is.” Ez mindenestre nem mentesíti a céget a felelősség alól, egy síelőt aligha lehetne megsérteni etnikai viszonylatban.

A cég természetesen bocsánatot kért, és visszahívta pólóit, bár hozzátette, hogy sajnálják, amiért nem tudták forgalomba hozni a mini péniszre utaló tréfás pólóikat.

Nivea

Hogy promotálja férfi hajápolási termékeit a Nivea, kiadott egy kampányt, melynek középpontjában egy fekete férfi áll, aki önként szabadult meg bozontos hajától- persze a Nivea segítségével. És hogy mi a szlogen? „Civilizáld újra magad”. Kíváncsiak lennénk, hogy mi mehetett végbe a kampányt kigondolók agyában… Aki biztosan vágyhat arra, hogy civilizáltabban nézzen ki, bizonyára egy fekete 'bro.

A Nivea szerint mindenki tudja, hogy az elgondolás alappillére nem a férfi bőrszíne, hanem a tény, hogy a hajápoló termék szebbé, sármosabbá varázsolja a fizimiskát, és ők politikailag teljesen korrektek és körültekintőek. Nem igaz?


Nos emiatt a tény miatt- hiába került ki csupán egy fekete plakát a többi, fehér modelleket használó reklámok mellé, nem segített a „váljunk civilizáltabbá” kampánysorozaton. De komolyan megvizsgálva, az Afro-amerikaiak sok időt töltenek azzal, hogy az amerikaiakéhoz hasonló fejtetőt varázsoljanak a kobakjukra. De miért kéne kiirtani azt, amit a természet nekünk adott? Talán ettől nem lesz valaki civilizált? Ezekhez hasonló kérdések fogalmazódtak meg több blogger és Nivea fogyasztó fejében, aminek következtében egyszerűen bojkottálták a terméket. Ennek hatására a Facebook oldalán kért bocsánatot a cég, ahol megköszönte a sok visszajelzést a kampány kapcsán, és megemlítette, hogy miután a kreatívok érzékelték hogy kissé rasszista a megközelítés, visszahívták a kampányt. 

Van, amiből nem lehet viccet csinálni, akkro sem, ha elvonatkoztatva tényleg baromi jó az ötlet. Záró kép:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat