Fényképezőgép vagy telefon?

Bemutatkozott a Nokia legújabb fényképezőgépe, akarom mondani telefonja, a 41 megapixel ígéretével csábító Lumia 1020.

A Nokiánál megunhatták a konkurenciát erősen ostorozó videók készítését, és ezúttal egy új telefonnal próbálják a Lumia sorozatot erősíteni. Azonban alapvető stratégiájukon nem változtattak, és továbbra is a fényképező képességekkel akarják lefőzni a konkurenciát. A neve alapján a sorozat csúcsmodelljének szánt Lumia 1020-ba egy 41 megapixeles, PureView technológiás kamerát zsúfoltak be.

Persze a korábbi Lumia modellek optikai képstabilizátorát is megkapja az új modell, és veszteségmentes zoomot is kínál a felhasználóknak. Ezt hat darab Carl Zeiss lencse segítségével érték el - hátránya viszont a telefon hátlapjából púpszerűen kidomborodó kameraegység. Ezt minden bizonnyal nem lesz egyszerű megszokni a hagyományos okostelefonok lapos alakja után. Talán ezt is ellensúlyozandó, az újabb Lumiáknál már megszokott vezeték nélküli töltést lehetővé tévő hátlap mellé egy fényképezőgép-markolatot is kínálnak az új készülékhez.

Mindez azonban mit sem érne megfelelő szoftver nélkül. A gép lelke az új Nokia Pro Camera alkalmazás, ami már-már egy félprofi fényképezőgép állíthatóságát kínálja. Manuális fókusz, expozíció, ISO, zársebesség, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ezek a funkciók már komoly versenyelőnyt jelenthetnek - és hamarosan a kilences számmal kezdődő Lumiákon is elérhetőek lesznek. A képek pedig tényleg szépek, legalábbis okostelefonok között. Azonban egy jobb point-and-shoot digitális fényképezőgép simán hozza ugyanezt a szintet. Persze ezek az újítások a videók minőségét is nagyban emelték. Stabilan zoomoló, tiszta, 720p felbontású mozgóképet készít minden megerőltetés nélkül.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat