Fiatal oroszlánok-Print

A Közhelyben találkozunk. Nem a gyenge irónia kedvéért, hanem mert mindhármunkhoz közel van. Miközben tartunk felfelé a liftben, megakad a szemük egy logón, és rögtön kielemzik annak minden görbületét. Dizájnerek… Foltin Istvánnal és Moroncsik Ádámmal beszélgettünk a Young Lions-ról és a cannes-i reklámfesztiválról. 

 

A két tehetséges srác a MAKSZ rendezésű Young Lions magyar előválogatóján méretette meg kreativitását. A huszonhárom pályamunka közül print kategóriában végül ez került ki győztesként:

A teljes kampányt itt tekintheted meg.

A tizenkilenc nevezett csapat közül csupán kettő mehet a cannes-i reklámfesztiválra, az egyik szerencsés és tehetséges továbbjutó párossal beszélgettünk.

Hogyan zajlott a Young Lions előválogatója?

Ádám: Konkrétan egy nappal előtte tudtuk meg, hogy másnap indul a verseny.
István: Számítottunk rá, tudtuk, hogy nemsokára lesz, de hogy pontosan mikor és hogy mi lesz a menete, az előtte lévő nap derült ki számunkra. Úgyhogy elég sok mindent kellett hirtelen módon átszerveznünk, például szabadságot kérni... Kitaláltuk, hogy taxival megyünk.
Ádám: Igen, ugyanis a Fruska étteremben volt a verseny, gondoltuk így gyorsabb és nyugisabb lesz a dolog. Nos dugó volt, késtünk is, és…
István: És cserébe még szarrá is áztunk.
Ádám: Aztán megkaptuk a Briefet, és kezdődhetett a csapatmunka. Mindenki megtalálta a maga „dolgozószobáját”, mi a Fruska teraszán maradtunk.
István: Küzdöttünk az időjárás viszontagságai ellen, mert csöpögött az eső, fújt a szél, gyakorlatilag nem tudtunk olyan helyre ülni, ahol ne lett volna vizes a monitor… Azt gondoltuk, hogy innen szép nyerni.


Balra: Moroncsik Ádám, Foglalkozás: Szabadúszó, Hobbi: DJ (Designer Drums). Jobbra: Foltin István, Foglalkozás: szövegíró,  art director (Artificial Group), Hobbi: blogger (http://addict.blog.hu/)

 

Lehet egy ilyen versenyre készülni?

Ádám: Konkrét készülés nem volt, bár az őszi European Best-en mind a ketten indultunk külön-külön, így ez adott némi tapasztalatot.
István: Amivel készülni lehet, az a fix párod, akivel együtt indulsz. Én már jó előre lefoglaltam Ádámot.

Kizárólag printtel számoltatok?

István: Több ötletünk volt, az egyiket meg akartuk nagyon jól csinálni, a másikat meg akkor, ha marad rá időnk.
Ádám: A printet rendesen kidogoztuk, a másik meg maradt egy vázlat, egyetlen egy képpel ellátva. Az első két órát szántuk agyalásra, és nem nagyon tudtunk választani a két ötlet közül.
István: A cyber egy picit jobban a briefen volt. A lényege az lett volna, hogy az emberek hangulatához ajánljon zenét az app, mérve a hangjának tónusát. Kissé elrugaszkodottnak gondoltuk, de mint ötletet nem vetettük el.

A brief-ben fontos szerepet játszik a zene. Ti is a zene szerelmesei vagytok?

Ádám: Nekem központi szerepet játszik a zene az életemben, egész kiskorom óta kísér. DJ-skedem is, van egy dizájner drums nevezetű kis csapatom. Ezért úgy éreztem, hogy fekszik nekem a feladat.

Egy közös terv megoldása során mennyire kell kompromisszumkésznek lenni?

István: Az ötletelés fázisban véleményem szerint nincs dominancia.
Ádám: Nem lehet azt mondani, hogy ez most 70%-ig az én projektem, 30%-ig pedig a másiké. Szerintem ez abszolút fele-fele arányú.

Mit vártok a cannes-i reklámfesztiváltól?

István: Először is jó időt várunk. Másrészt úgy gondolom, hogy egyenlő esélyekkel indulunk, mert mindenki ugyanazt a brief-et kapja meg, ahogy az az előválogatón is volt.
Ádám: Hát szuper lenne elérni egy helyezést, akár egy bronzot is.

Ügynökség vagy szabadúszás?

Ádám: Én egyelőre élvezem a szabadúszó életet, és azt hogy úgy osztom be az időmet, ahogy én akarom. Persze, ha kapnék egy olyan ajánlatot, amiért nekem megérné beülnöm az irodába, akkor nyitott lennék a dolog felé, akár külföldön is.
István: Én jó helyen vagyok az Artificial-nél, most abszolút nem gondolkodom másban.

Hogy álltok a magentához?

Ádám: Szerintem a legtökéletesebb szín. Az egyedüli szín, amit csak a bíborcsigából tudtak kinyerni, ez a 100% magenta.
István: Én megvagyok nélküle.

Kihoz valami a sodrotokból?

Ádám: A minket körülvevő vizuális környezetszennyezés. 

Aktuális kedvenc reklám?

István: Inkább azt mutatom meg, hogy melyik film vonzott be engem ebbe a szakmába: 

Ádám: Én pedig egy olyan videót osztanék meg, ahol a vizualitás ragadott magával. Egyszer jó lenne ilyet csinálni:

La Poste - Pliages from Edouard Salier on Vimeo.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat