Filozofikus kérdéseket vet fel a francia McDonald’s emoji-világa

Van-e mélyebb üzenete a reklámnak, vagy teljesen ártatlan?

Elsőre a BETC Paris és a McDonald’s új reklámszpotja ijesztőbb, mint a LEGO Kaland „Everything is awesome” jelenete, amikor az egész műanyag város önfeledten táncol, énekel, jól érzi magát, ráadásul mindenki ugyanúgy néz ki.

Lehet, hogy a párhuzam nem is annyira önkényes, mivel szerintem az egyperces McDonald’s szpotnak is lehet egy furcsa olvasata.

A gyorsétteremlánc emoji-világában ugyanis senki sem beszél, mindenki a saját emoji-kifejezéseivel kommunikál a külvilággal. A felhőtlenül bárgyú cselekmény pikantériáját az aláfestő zene adja, mivel az emoji-lakosság a keserédes, 70-es évekbeli szintipopsláger, a „Video Killed The Radio Star” modern feldolgozására örvendezik.

Vajon mit sugallhat nekünk ez az egy perc? Emojinak lenni annyira nem is jó? Egy fura érzelmi alapú kommunikáció fogja felváltani az emberi beszédet, ha így folytatjuk tovább? Ez egy ijesztő disztópia, vagy egy boldog utópia képe? Vagy csak azért történt mindez, mert az emoji törtetlen népszerűségnek örvend a fiatalok körében?

Najó, természetesen nem gondolom, hogy a McDonald’s egy ennyire kicsavart társadalomkritikát szeretett volna sárgába burkolva lenyomni a fogyasztók torkán, de talán még a BETC sem, aki egyébként a szürreális virális Evian babás szpotokat is jegyzi.

Mindenesetre nem árt figyelni.

via Adweek

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat