Fizetnél, ha nem lenne muszáj?

Az amerikai Valley City-ben élő kávékedvelők igen. Ott nyitott meg ugyanis a világ első becsületkasszás kávézója. És nyereséges.

A Valley City-beli The Vault kávézónak nincs személyzete és fizetni sem kötelező. A vendégek a kávézóba betérve maguk készítik el italaikat, választanak mellé egy sütit a nyitott pultból, vagy esetleg elővesznek egy jégkrémet a mélyhűtőből. Ha befejezték a fogyasztást, akár haza is mehetnek. A dolog érdekessége, hogy a helyiek nem ezt teszik. A leggyakrabban készpénzzel „fizetnek”, amit egy nyitott kasszába tehetnek bele, de lehetőség van bankkártyás adakozásra is, sőt csekket is hagyhatnak. A tulajdonos házaspár állítása szerint nem csak, hogy nem állnak a csőd szélén, de a becsületkasszával működő kávéház nyereséges. A férj elmondása szerint ugyanis a vendégek gyakran nagyon nagylelkűek, hajlamosak 15%-kal többet fizetni fogyasztásuk valódi értékénél.

A The Vault gyakran helyszíne különféle kulturális eseményeknek, például amatőr színtársulatok előadásainak, filmvetítéseknek, de galériaként is funkcionál. Emellett a hét minden napján lefoglalható privát eseményre délután öttől.

Nem szeretnénk borúlátónak tűnni itt a cikk végén, így csak annyit fűzünk hozzá a történethez, hogy reméljük egy hasonló kezdeményezés a Blahán is megállná a helyét!

A Huffington Post riportja:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat